Служители на дъщерната банка на КТБ - ТБ "Виктория" разкриха пред БТВ, че частни консултанти на квесторите в момента получават стотици хиляди от сложения под надзор трезор. Едното адвокатско дружество взело близо 17 000 лв. за 4 дни работа, за която са калкулирани 120 часа труд. Т.е. юристите са работили по 30 часа в денонощието. 

"Виктория", която е бившата "Креди агрикол", бе поставена под специален надзор 10-ина дни, след като бе придобита от КТБ. Според БТВ с тях са се свързали служители, които се страхуват да застанат с лицата си пред камера, но вършат същото, за което са наети и външните консултанти. Въпреки това 11 човека вече са съкратени, явно "за икономии".

БТВ разполага с документи за още 4 плащания на стойност около 18 000 лв. 

Един от собствениците на дружество, което получило близо 100 000 лв. за консултации - Бисер Атанасов, регистрирал и чисто нова втора фирма -  "Бул уърс". Тя пък получила отделно 108 000 лв., нищо че собственикът участва вече в първото дружество, което така или иначе консултира банката.

Опитът на телевизията да намери Атанасов на адреса на фирмата му в Долна Малина удари на камък.  

Квесторите Христина Стаматова и Божидар Аршинков с техните консултанти с нищо не са допринесли за текущата работа на банката в месеците, в които тя е поставена под специален надзор, казват още служителите. Те потърсили като гарант лидера на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев, който пък написал писмо до БНБ, за да ги сигнализира за ставащото във "Виктория". От централния трезор отначало му определили среща, но после я отменили, "защото е много трудно да ни гледат в очите", коментира Тренчев.

Затова пък, според източници на БТВ, Аршинков парадирал с това, че Иван Искров е негов кум. Самият той нарече в ефир това "абсолютна лъжа". Но отказа да отговори какви са отношенията му с шефа на БНБ.

БТВ направи опит да се свърже и със Зорница Лазарова и адвокат Диана Хаджийска, които също са наети по граждански договори за по 4000 лв месечно. След първоначалното обещание, че ще говори с репортер, Хаджийска изключиила телефона си.

Като пореден абсурд източниците на телевизията сочат, че в момента до цялата информация за банката достъп има и служител на друга банка, който също е нает за консултант срещу 5000 лв. на месец. Владимир Тошев бил нает за консултант от квесторката на Христина Стамова, нищо че веднъж вече е освобождаван да не бъде такъв. "Служители на други банки имат достъп, адвокатски дружества получват достъп до кредитни досиета", казват анонимните служители на "Виктория". 

От БТВ са попитали в писмо БНБ какво налага толкова консултанти, които харчат чужди пари. Отговор до момента няма.