Смъртта на Георги Рогачев, който беше пребит от цигани в карловското с. Розино, доведе до етническо напрежение. 

Повече от месец и половина 58-годишният мъж беше в кома след побоя. Рогачев бе пребит от над 70 цигани в собствената му газстанция, а по случая има само двама задържани в ареста.

Дъщеря му Мариана, жители на селото и рокери от Сопот се събраха на мирен протест тази сутрин. Пред БТВ участниците в демонстрацията поискаха справедливи наказания за извършителите.

Дъщерята на Рогачев разказа, че на 14 септември двама роми  - мъж по фамилия Сребрев и неговият племенник, си заредили буса с гориво, били пияни и не искали да си платят.

„Дошъл баща ми, видял, че са пияни, казал им: „Абе, момчета, тръгвайте, утре ще дойдете, ще оправим сметката”, разказа жената. Бусът се отдалечил, но след това ромите се върнали и започнали пак да се заяждат с Рогачев.

Единият опрял лопата във врата му, дошла и друга кола, от която излезли още хора с лопати, мотики и камъни. Тогава рогачев стрелял във въздуха със законно притежавано оръжие.

"Ако е стрелял по тях, те нямаше да могат да говорят. Няма такова нещо - той е стрелял във въздуха. Баща ми не е убиец - той е искал да ги изплаши и целта му е била да избягат", каза зачернената дъщеря тази сутрин.

По думите й в рамките на 5 минути на мястото вече е имало 70 цигани, които са започнали да го удрят, още "подкрепления" са нахлували през оградата.  Вече паднал на земята, в безпомощно състояние, те са продължили да го удрят. 

"Черепът му е строшен буквално. Отделно е имал още много травми. Докторът който го оперира, каза, че този човек е бит, да бъде убиван”, каза още Мариана.

Според нея, враждата между баща й и Сребрев е била подклаждана от кмета на селото. Ромът гледал овце до газостанцията, като дълго време Рогачев му помагал. В един момент миризмата станала непоносима и той пуснал  5 жалби в общината. Кметът на свой ред казал на въпросния циганин кой се оплаква от овцете му.

Марияна се надява все пак да има справедливост. „Върху баща ми е имало поне 5 човека, в ареста са двама. Двама от 70! Не е нормално”, посочва тя. 

„От самото начало казахме, че искаме държавата да си свърши по законов начин това, което трябва да стане. Не може да се убива в 21-ви век жив човек с мотики и лопати”, каза и мотористът от Сопот Стоян Голевски.

Той отрече да се готви саморазправа или вендета.