Натоварено движение, колони от автомобили, километрични опашки и изнервени шофьори, запътили се на работа. Това може да се види от репортажите на телевизиите тази сутрин в първия работен ден след въвеждането на още по-строги мерки за придвижване заради коронавируса. 

Днес всеки, който влиза или напуска областен град, трябва да предостави служебна бележка от работодател, а всеки един документ се проверява от служител на МВР. 

Още миналия петък вътрешният министър Младен Маринов обяви, че ще бъдат изградени контролно-пропускателни пунктове, като ограниченията за движение не се знае колко дълго ще продължат. Но увери, че ще има гратисен период от ден-два за всички, които не успеят да се снабдят с такъв документ през уикенда. 

Километрични опашки имаше на един от изходите на Пловдив - този към Карлово, Хисаря и магистрала "Тракия". Проверката на документите се извършва бавно и само от един полицай. Оттам започва една от най-големите индустриални зони в Южна България - икономическа зона "Тракия", в която има над 150 фирми и близо 35 хиляди служители, съобщи Нова телевизия. Проверяват се щателно и автобуси, които превозват работници. 

"Обадиха ми се мениджъри на фирми, за да ме питат дали само декларацията от сайта на МВР е необходима, за да се излезе от Пловдив, или е необходима и служебна бележка. Мисля, че днес това ще стане напълно ясно", заяви пред Нова телевизия Катя Стайкова от "Връзки с обществеността".

 

"В тази икономическа зона работят на 35 000 работници. Това, което коментирахме със собствениците на фирмите, е, че бизнесът и фирмите са предприели всички мерки за дезинфекция и сигурност. Всички мерки за безопасна работа са предприети. През последната седмица се осъществяваха контакти между фирмите за набиране на ръкавици и маски. Има маски само за многократна употреба. Свързахме фирмите с производители на дезинфектанти, маски. Бизнесът тук реагира навреме", добави тя.

На един от входовете на София – Драгичево, откъдето влизат голяма част от автомобилите от Благоевград, Дупница, Кюстендил, Перник и др., задръстването също е огромно. Пропускателен пункт има и между Волуяк и Костинброд. Информация за колони от автомобили има и за Бургас.