СТРАСБУРГ

Председателят на новата Европейска комисия Жан-Клод Юнкер обеща пред Европейския парламент да въведе гъвкавост в прилагането на строгите финансови правила на ЕС и да засили политиките за инвестиции и заетост.

"Искам Европа да си върне тройното А. Искам обаче Европа да има и социално тройно А. То е толкова важно, колкото финансовото тройно А", каза Юнкер в дебата, който предшества пленарното гласуване за съставената от него комисия.

Тройното А е най-високата оценка за платежоспосбността (кредитен рейтинг) на държава или компания, от която зависи цената на кредита, която те получават от международните финансови пазари. 

В годините на кризата водещи европейски икономики като Франция, Италия и Белгия изгубиха тройното си А, докато рейтингите на най-тежко задлъжнелите държави като Гърция паднаха до най-ниските нива.

Връщането на доверието на финансовите пазари изискваше от Европа болезнени реформи. Сегашната комисия начело с Жозе Барозу беше често критикувана, че не уравновесява политиката на бюджетна строгост с мерки за стимулиране на растежа и заетостта.

Юнкер даде да се разбере, че смята да промени това. "Или ще успеем да приближим гражданите до Европа, или ще се провалим", каза той пред депутатите.

По думите му таваните на публичния дълг от съответно 3 и 60 на сто от БВП и свързаните с тях правила и санкции няма да се променят, но ще се прилагат по-гъвкаво в рамките на възможностите, дадени от договорите на ЕС. 

"Трябва да имаме бюджетна дисциплина, трябва да имаме гъвкавост, трябва да имаме структурни реформи", каза Юнкер.

(Очаквайте подробности)