Директорът на пернишката екоинспекция Огнян Борисов (39 г.) е арестуван от Главна дирекция "Криминална полиция" заради поискан подкуп. Шефът на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), който иначе е софиянец, е бил задържан заедно с шофьора му И.Ш. (31 г.).

Според информацията на МВР вчера е проведена специализирана полицейска операция във връзка с водено разследване за поискан подкуп. В хода й в района на Владая са арестувани двамата, които се придвижвали с автомобил. 

Криминалистите започнали разследване след постъпил сигнал за поискан от страна на Огнян Борисов подкуп от търговска фирма. В замяна оглавяваната от него РИОСВ трябвало да прекратени административно-наказателна процедура с наложена парична санкция в особено големи размери.

Борисов и служителят в екоинспекцията са задържани за срок до 24 часа, а досъдебното производство е образувано по чл. 302 от НК  - за подкуп с изнудване и злоупотреба със служелбно положение. Този член предвижда от 3 до 10 г. затвор и глоба 20 000 лв. Случаят е под прякото наблюдение на Окръжна прокуратура - Перник.

Според БГНЕС 39-годишният Огнян Борисов е назначен за шеф на РИОСВ-Перник едва преди няколко месеца – през юли т.г. Преди това е работил в "Гранична полиция" и на летище "София".