Държавните и правителствените ръководители от ЕС ще обсъждат днес в Брюксел целите на съюза в енергетиката и борбата с климатичните промени след 2020 година. Те трябва да изработят обща позиция, с която Европа да отиде на световна конференция по темата в Париж догодина.

Президентът Росен Плевнелиев ще представлява България.

Европейската комисия предлага ЕС да приеме задължителна цел да намали въглеродните си емиси с 40 на сто през 2030 година спрямо 1990 година, както и да увеличи дела на възбновяемите енергийни източници (ВЕИ) в общото си потребление на 27 на сто от близо 20 на сто очаквани през 2020 година и да намали разхода на енергия с 30 на сто спрямо прогнозните за 2030 година.

Сегашните цели за климата са обобщени в известната формула 20-20-20, т.е. 20 на сто намаление на въглеродните емисии и на енергийните разходи и 20-процентен дял на ВЕИ.

Държавите-членки са разделени по новите предложения. Докато някои като Германия и Дания искат пред цитираните числа да се прибави думата "поне" и всички те да са задължителни и на национално ниво, голяма група държави се противопоставят, посочвайки високата икономическа и социална цена, която мерките биха имали в краткосрочен и средноспочен план. 

Сред тях е и България с част от най-бедните страни в ЕС - Румъния, Полша, Словакия, Унгария и Чехия. Те всички са готови да приемат 40-процентното съкращаване на въглеродните емисии при условие, че получат икономически облекчения. Тези страни настояват другите цели да не са задъжителни на национално ниво, а тази за енергийната ефективност да бъде свалена на 25 на сто. 

Великобритания и Кипър искат да няма цел за намаляване на енергийните разходи. Компромис лидерите ще се опитат да постигнат на първото си заседание в четвъртък вечер.

След него, на вечеря, те ще обсъдят и как ЕС да помогне за ограничаването и ликвидирането на епидемията от смъртоносния вирус ебола в Западна Африка.

В петък те ще разискват "трудното положение в икономиката и заетостта" в Европа в присъствието на председателя на Европейската централна банка Марио Драги и на председателите на сегашната и на следващата Европейска комисия Жозе Мануел Барозу и Жан-Клод Юнкер.