В четири области на Южна България днес ще духат силни ветрове и синоптиците от НИМХ предупреждават, че е обявен жълт код. Става въпрос за областите Кърджалийска, Хасковска, Ямболска и Сливенска, където поривите от юг-югозапад ще се усилят, като достигат до 18-20 метра в секунда.

Още в началото на седмицата синоптиците предупредиха, че в четвъртък дъждът ще преминава в сняг, температурите ще паднат с 10 градуса, а от Министерството на околната среда и водите обявиха оранжев код в седем области за дъжд и вятър. Значителни количества валежи се чакат в Западните райони на страната и над Родопите.

През деня валежите ще обхванат цялата страна, като очакваното количество за денонощието ще е между 15-30 л/кв. м. На места в Родопите, Предбалкана и Западните райони от страната валежите ще достигнат и до 50-60 л/кв.м.

Оранжевият код важи за областите Ловеч, Габрово, Велико Търново, Хасково, Смолян, Кърджали и Благоевград. В три от тях - Габрово, Велико Търново и Кърджали, има жълт код и за вятър. За останалите области на страната кодът ще е жълт заради валежи. 

В понеделник от МОСВ обявиха за четвъртък и червен код за река Върбица при гр. Златоград. Около 17 ч се очаква отток от 258 м3/сек, предупреждават от ековедомството.