Одиторският доклад за състоянието на Корпоративна търговска банка (КТБ) е как да го кажем най-меко, ужасяващ. Повече от две трети от активите ѝ трябва да бъдат отписани като чиста загуба. "Дупката", защото това наистина е най-подходящата дума, е огромна - 4,222 млрд. лева. Тук моля троловете, привърженици на тезата за "здравата банка, която беше съсипана от конспиративна схема", да не тролват. Това е доклад на три от най-големите одиторски фирми. Хладнокръвни счетоводители са гледали сухите данни и са направили доклада без "коалицията ППП" да им диша във врата.

Да се застраховаме и с това, че става дума за препоръки, възможно е отписването на активи, респ., загубата, да не е толкова голямо. В крайна сметка това ще решат квесторите.

И все пак, когато човек погледне голямата дупка, в съзнанието му възникват асоциации с клишета като "Измамата на века" "Големия влаков обир", Бърни Мадоф, а защо не и фалитът на "Лимън брадърс".

В случая сравнението с "Лимън брадърс" е доста подходящо. Тя беше четвъртата по големина инвестиционна банка в САЩ, а КТБ е четвърта по активи в България. Сумата на активите на "Лимън брадърс", с които тя влезе в ликвидация през септември 2008 г., беше около $640 млрд. - малко повече от 4% от икономиката на САЩ. По някаква ирония, тези 4,2 млрд. лв. от активите на КТБ, които одиторите препоръчват да бъдат изтрити, заемат подобен дял от прогнозирания за тази година български БВП.

Има още едно съвпадение - американските власти не подкрепиха "Лимън брадърс", а я оставиха да фалира. Но същата година през март месец дадоха рамо на подобната като профил банка "Беър Стърнс", като позволиха тя да бъде погълната от банката "Джей Пи Морган".

Същото се случи и през юни тази година - държавата не подкрепи КТБ, но осигури около 1,3 млрд. лв. кеш на Първа инвестиционна банка, която беше изправена пред ликвидна криза покрай т.нар банкова паника.

Но има и сериозна разлика. В САЩ проблемите със закъсалите банки и компании се решават по много по-бърза процедура, отколкото в Европа, още повече - в България. Затова американската икономика излезе от кризата, докато Европа още жъне плодовете на рецесията.

От затварянето на КТБ до обявяването на доклада на одиторите минаха повече от 4 месеца. Абсолютно загубено време, в което констатациите потвърдиха факти, които явно са били известни още в началото на кризата с КТБ - както в БНБ, така и в кабинета "Орешарски" - че състоянието на банката не е добро въпреки напудрените отчети, които тя представяше на всяко тримесечие.

В крайна сметка едва ли ще се намери рицарят на бял кон, който ще спаси КТБ, като осигури "едни четири милиарда".

Навремето фалитът на "Лимън брадърс" даде формалния старт на финансова криза, която прерастна в глобална икономическа криза. Какво ли ще донесе за българската икономика един (потенциален) фалит на КТБ?