Творчески работилници по поезия, телевизионна журналистика и рисуване организира Столичната библиотека. Заниманията са насочени към младежи на възраст между 13 и 18 години, и са част от международния проект "Творчество във възход". Фестивалната седмица, организирана по проекта включва конерти на танцови ансамбли, изложби, литературно четене, представяне на репортажи на деца и юноши от България и Сърбия. Събитията продължават до 25-ти октомври в София, Монтана и Ниш. Младежите имат възможност да участват с произведенията си в изложби и литературни конкурси, както и сами да запишат и монтират интервюта и авторски репортажи. 

Първи стъпки в телевизионната журналистика.

"Творчество във възход" е съвместен проект на България и Сърбия, насочен главно към младите хора- студенти, ученици, както и към техни преподаватели, творци, културни институции и сдружения. Инициативата започва през 2013 година по втора покана по Програма за трансгранично сътрудничество по ИПП (Инструмента за предприсъединителна помощ) между двете държави. Проектът е на обща стойност 131 373 евро, а координатор е българската неправителствена организация "Младежки порив за бъдещето" в Монтана. Ръководител на проекта от страна на общинския културен институт е г-жа Юлия Цинзова, директор на Столична библиотека. 

Млади репортери.
Творческа работилница по живопис.

В проекта участват над 120 гимназиални ученици от училища в София, Монтана, Лесковац и Ниш. Като основна цел в проекта е залегнало изграждането на модел за сътрудничество в трансграничния регион, който да превърне културната индустрия в атрактивен за млади хора сектор на заетост. "Творчество във възход" кореспондира с основните приоритети на Стратегията за развитие на културата в София (2013 -2033 г.), която цели развиване на нови регионални културни политики чрез съвместната работа на местната власт, културните и образователните институции и неправителствени организации.