Трима са задържани за купуване на гласове в Хасковско, съобщи прокуратурата преди минути. По данни на Клуб Z те са работили за Реформаторския блок и ББЦ. Групата е била "полифункционална" - за който си предложи услугите, казаха нашите източници. В миналото пък един от тях е бил активист и на РЗС.

На 22 октомври са арестувани Васко Василев и Иван Иванов от Свиленград и Красимир Мочуков от гр. Хасково с полицейска мярка за 24 часа. Арестите са в рамките на досъдебно производство на Районна прокуратура – Харманли за това, че са организирали и предлагали имотна облага с цел да склонят другиго да упражни избирателното си право в полза на политическа партия (престъпление по чл. 167, ал. 3 от НК), гласи официалното съобщение на прокуратурата.

При извършените процесуално-следствени действия са претърсени офисите на охранителна фирма и са иззети 31 протокола на секционна избирателна комисия в избирателни секции на община Свиленград, списъци с имена и лични данни на застъпници и наблюдатели, имена и разграфени в табличен вид листа, на които са изписани секцията, броят на осигурените гласове (гласували и негласували), платената сума и координати на лица, осигурили гласовете на граждани.

Иззети са и саморъчно написани листове с множество лични данни и флаш-памет, казват още от държавното обвинение.

Било е извършено претърсване в лек автомобил „Фолксваген голф“ с хасковска регистрация. Намерената и иззета е сума в размер на 50 000 лв.

Всички действия по разследването са извършени с предварително разрешение от Районен съд – Харманли.

"Никаква идея. От вас току-що научавам това нещо. Имало е и някаква присъда преди, за която също научих от медиите."

Това каза пред Клуб Z местният лидер на реформаторите Станислав Иванов, който бе избран за депутат от региона. Той е син на хасковския кмет Георги Иванов.

Кметът беше избран първо от СДС през 1999 г., после премина към БДС-Радикали заедно с Евгений Бакърджиев, но номинацията от малка извънпарламентарна партия изобщо не му попречи да получи втори мандат начело на областния център. Третото кметуване бе подкрепено от БСП, а за последно Иванов бе преизбран с подкрепата на ВМРОВ случая думата подкрепа е твърде условна, защото който и да издигне Георги Иванов, знае, че ще получи снимка за спомен с победител. Резултатът му си е винаги един и същ. Кметът си има гарантирани 30 000 - 40 000 гласа, които на местни избори са равни на поне 60 процента от действителните гласове.

Още преди изборите се очакваше, че дори и да не мобилизира в пълна степен потенциала си в полза на сина си, то Станислав със сигурност ще  получи поне половината от тези гласове. Фамилията Иванови развива успешен бизнес в града - има асфалтова база, бетонов възел и прекрасния нов хотел "Ретро". В Хасково се очакваше подкрепа за кметския син да засвидетелстват служителите на фирмите, развиващи успешен бизнес с общината. Което не означава, че трябва да се подценява и приносът на голямата циганска махала в града.