Испания ще награди двама служители на ДАНС за принос в съвместната борба срещу организираната престъпност.

Това съобщи днес посланикът на иберийската страна у нас Хосе Луис Тапиа. Той лично ще връчи на двамата отличени Орден за полицейски заслуги. Дипломатът не каза имената на хората, които ще бъдат наградени, нито причината.

Запознати обаче споделиха пред Клуб Z, че двамата служители от ДАНС оказали решителна помощ при разбиването на действаща в Испания и България банда фалшификатори на банкови карти. У нас бяха арестувани 26 души, а в Испания - петима. Акцията бе проведена едновременно в София, Пловдив, Бургас, Силистра и Малага.

Същевременно в средата на ноември на визита у нас ще пристигне колоритният испански главен прокурор Едуардо Торес-Дулсе. От българската прокуратура потвърдиха, но засега няма да се съобщават повече подробности. Сред въпросите, които той ще обсъди със Сотир Цацаров, вероятно ще е и разследването за българския кораб "Свети Николай", на чийто борд бяха заловени 2,7 тона кокаин, заявиха за Клуб Z източници от Мадрид. Съдът бе превзет на абордаж от испанските власти през лятото на 2012 г. в Атлантическия океан.

Арестувани бяха всички 21 български моряци на "Свети Николай". По-късно част от тях бяха освободени, след като бе доказано, че те не са знаели за незаконния товар. Съвсем скоро ще бъде повдигнато обвинение за наркотрафик срещу част от екипажа на кораба.

А причината за колорита на главния прокурор Едуардо Торес-Дулсе е фактът, че той е и един от най-известните кинокритици в Испания. По време на визитата си у нас обвинител номер 1 на Мадрид ще изнесе лекция на тема кино в НАТФИЗ в София, като входът е свободен.