Софийският апелативен съд (САС) потвърди изцяло присъдата от първа инстанция на нападателя на почетния председател на ДПС Ахмед Доган - Октай Енимехмедов. Младежът, който извади газов пистолет на Доган в НДК на 19 януари м.г., ще лежи 3 години и половина, реши тричленният състав на САС.

На практика решението може да се определи като огромна загуба за прокуратурата, която до последно пледираше той да бъде съден за опит за убийство, въпреки че в пистолета му имаше само 2 газови патрона и един с пипер. Както и градската инстанция, съдиите от САС признават Енимехмедов за виновен за престъпления по чл. 144 ал. 3 (закана за убийство), за което му е наложено наказание 3 години и 6 месеца лишаване от свобода, и по чл. 325 ал. 2 (хулиганство), за което получава 3 години.

След случая през януари 2013 г. Енимехмедов беше задържан и разпитван часове наред. В началото му бе повдигнато обвинение в закана за убийство и хулиганство, което се отличава с особена дързост. На 26 февруари Софийски градски съд го осъди на 3 години и 6 месеца. Той беше признат за виновен за закана за убийство и оправдан по обвинението за опит за убийство.

По-късно Енимехмедов бе пуснат под домашен арест, а в медиите се появиха информации, че това се е случило с уговорката да каже кой е поръчителят на нападението над Ахмед Доган.

През август Инициативен комитет, в който участва и брат му Метин Енимехмедов, издигна кандидатурата на Октай за народен представител. На изборите от 5 октомври като независим кандидат от Бургаски район събра едва 474 действителни гласа или 0,01%.