Отстраненото ръководство на Корпоративна търговска банка (КТБ) не закъсня с епистоларните си прояви, като изпрати писмо до медиите, в което постави под съмнение разпространения от БНБ вчера доклад на трите одиторски фирми за състоянието на затворената банка. От него става ясно, че се подготвят да обжалват в съда евентуалното отнемане на лиценза на КТБ и последвалата ликвидация.

Ето и части от текста на писмото:

След като БНБ държа в кома КТБ АД в продължение на четири месеца, вчера представи на българската общественост безотговорен пасквил, а не професионален одиторски анализ. БНБ демонстрира или потресаващо незнание на закона, или неприкрита форма за манипулиране на общественото мнение. Вместо най-после да обяви доклад на квесторите за действителното състояние на КТБ АД съгласно чл. 121 от ЗКИ, отново „пусна по пързалката” обществото. Бяха оповестени неформални, неангажиращи и без правна стойност становища на консултанти – одиторски фирми, които не са предвидени от закона при регламентацията на режима на специалния надзор, под който се намира КТБ.

Те цитират и част от договора, подписан между одиторите и квусторите, според които "предоставените услуги няма да представляват одит или преглед или друг ангажимент, извършен в съответствие с Международните одиторски стандарти или Международните стандарти за ангажименти за извършване на преглед. Съответно ние няма да изразим мнение или каквато и да е друга форма на сигурност по счетоводни въпроси, финансови отчети или друга финансова информация или вътрешни контроли, като част от Услугите". (Писмо за поемане на ангажимент, 13.10.2014г.)

Затова бившите шефове твърдят, че изводите в докладите не могат да се ползват директно от БНБ, тъй като съгласно сключените консултантски договори одиторските фирми са подписали условие, че не поемат никаква отговорност за докладите и заключенията в тях пред Централната банка.

Докладите на одиторските фирми не са предназначени да служат за обосновка на решенията на БНБ и в тази връзка не могат да се ползват като доказателство в съдебни производства. Това означава, че всяко решение на БНБ, основано на оценката на одиторите, ще бъде необосновано и при обжалване пред съда ще бъде лишено от мотиви, пишат бившите директори.

Те настояват на своята теза, че банката била в отлично финансово състояние и до "дупката" от 4,222 млрд. лв. се стигнало заради нов метод за преоценка на активите, който бил създаден от квесторите през август и се използвал със задна дата за всички кредити.