"Наложително е - не можем да правим едновременно конгрес и да преговаряме за кабинет". Така лидерът на ДСБ Радан Кънев отговори на въпрос на Клуб Z дали конгресът на Реформаторския блок, насрочен за 10 ноември, ще се проведе. Основната идея на конгреса е да се избере лидер на формацията.

"Моето мнение е същото. Преговорите за правителството са по-важни". Това каза пред Клуб Z и лидерът на СДС Божидар Лукарски.

Становището на Корман Исмаилов, лидер на Народна партия "Свобода и достойнство" също бе в полза на отлагането на форума. "Много е възможно конгресът да се отложи. Има процедури, събрания по региони, които няма как да се проведат, докато текат консултациите за кабинета", коментира Исмаилов пред Клуб Z.

Конгресът на реформаторите, на който трябваше да бъде избран лидер, бе насрочен за средата на септември. Заради противоречията между партиите обаче в крайна сметка вместо конгрес те направиха откриване на предизборната си кампания, гарнирано с концерт на D 2. Основен претендент за лидерския пост тогава бе именно Кънев. СДС също бе издигнало лидерът си Божидар Лукарски. От ДБГ също бяха заявили готовност да имат своя номинация. В крайна сметка изборът на лидер бе отложен за 10 ноември, сакрална дата за десницата. По всички изглежда обаче, че и към тази дата блокът няма да има свой председател.