Пленумът на Върховния касационен съд (ВКС) отклони четири искания на политически партии да бъде сезиран Конституционния съд за касиране на резултатите от парламентарните избори. 

Според докладчиците по случая - съдиите Светла Димитрова и Бисер Троянов, наведените в жалбите твърдения за нарушения на изборния процес от произведените на 05.10.2014 г. избори за народни представители по своето естество или с отсъствието на нужната конкретика и доказателства не засягат двете конституционни предпоставки: съществено да са накърнени демократичните принципи, залегнали в чл. 10 от Конституцията (общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване) и да е невъзможно да се установи действителната воля на избирателите.

Не се разкриват и някои от примерно посочените в практиката на Коституционния съд нарушения, които да дадат основание за цялостно касиране на произведените избори за народни представители или на отделен народен представител.

Едната от жалбите беше на Никола Вапцаров, кандидат за независим народен представител от Първи изборен район – Благоевградски, който оспорва законността на изборите за народни представители в този МИР заради голамия брой недействителни бюлетини.

Втората жалба е на партиите "Нова България", "Обединена България" и "Нова алтернатива" за законността на изборите в страната и в чужбина. 

Третата жалба е на Патриотичния фронт с искане за касиране на изборите в Турция.

Четвъртата е на група от кандидати за народни представители от Десети изборен район - Кюстендилски за оспорване на избора на Александър Методиев, известен като "Бат Сали", издигнат от ДПС.