Отиващият си полски премиер и бъдещ председател на Европейския съвет Доналд Туск отрече да е обсъждал подялба на Украйна с руския президент Владимир Путин.

"На нито една среща с Путин такова предложение не е прозвучавало", каза той в интервю за варшавското радио ТОК ФМ. Туск допълни, че срещата, на която уж била отправена руската оферта, не била на четири очи, а в присъствието на повече лидери.

Миналата седмица американското сп. "Политико" публикува твърденията в статия, в която цитира доскорошния полски външен министър и настоящ шеф на парламента Радослав Сикорски. Според него Путин предложил подялбата на Туск. Поляците обаче отговорили, че не искали да имат нищо общо с това.

След публикацията Сикорски започна да дава заден ход. Той призна, че не е участвал лично в тези срещи. После заяви, че думите му били неправилно интерпретирани от американския журлналист Бен Джуда и че интервюто не било оторизирано. Въпреки това главната опозиционна партия "Право и справедливост" поиска оставката му.

"Все пак ако поставя на кантара постиженията на Сикорски и това, което понякога той разваляше, трябва да ви кажа, че салдото ще бъде положително." Така Доналд Туск коментира пред радио ТОК ФМ перспективите за бъдещата кариера на Радослав Сикорски след интервюто в "Политико".