След втория кръг от консултациите за новото праивителство вече е все по-ясно, че няма вариант, при който най-голямата парламентарна група (ПГ) да не успее да състави кабинет. Въпросът е каква е формулата, при която може да се установи достатъчно надеждно и устойчиво във времето сътрудничество с останалите ПГ.

При първя кръг от преговори ГЕРБ демонстрира откритост към всички. Така показаха, че предпочитат да няма консолидирана опозиция срещу тях. И, че търсят максимално широко споразумение за формулата на управление. Във вторият кръг се стигна до универсалното решение, наречено "програмно правителство". Това е съгласие между политическите сили за някакъв вид управление и определени политики в относително краткосрочно време. След това вероятно ще се наложи предоговаряне.

Какво наблюдаваме? Обща предпазлива нагласа от всички политически сили. Причината е, че гласоподаването в България стана относително неустойчиво заради натрупването на негативни настроения. На изборите и ГЕРБ, и БСП, и ДПС не постигнаха резултатите, които искаха. Освен това като цяло конюнктурата не е достатъчно благоприятна. Трябва да се вземат кризисни решения - като се почне от КТБ, мине се през дефицита в бюджета, реформите в социалната сфера и т.н. Ето защо всички се стремят към това да не бламират избирането на правителството на ГЕРБ, но и някак си да не носят отговорността.

Съмненията за това дали Патриотичният фронт (ПФ) ще е достатъчно надежден партньор, след като няма да участва с министри и няма да се подписва коалиционно споразумение, не са особено състоятелни. В ПФ от едната страна е ВМРО с лидер Красимир Каракачанов. Той има достатъчно дълга история в българската политика. Ясно е доколко може да се разчита на него. Няма как да го сравним например с бившия му коалиционен партньор Николай Бареков. От другата страна пък е НФСБ с лидер Валери Симеонов. Съвършено нововлизащ в политиката. По тази причина няма как да очакваме, че ще прави лупинги, каквито вече сме виждали от Бареков.

Споразумението означава политическа отговорност. Засега само ГЕРБ и Реформаторският блок са готови да поемат такава отговорност. Не случайно всички търсят дистанция и правят уговорки - АБВ казва, че ще подкрепи правителството, ако в него участва БСП и т.н.

ДПС е в малко по-особена позиция. Движението обяви, че ще даде безусловна подкрепа на ГЕРБ, което е косвено признание за неуспеха на предното управление. Да дадеш бланково доверие е признание, че е необходима пауза в политическото противопоставяне.

Според мен предстои да се напише една не много обширна програма, която ще определи антикризисните решения - в КТБ, в енергетиката, в социалната сфера. Всички други теми ще бъдат разписани за по-продължителен период. Имам очакване, че в пленарната зала ще има много депутати, които ще гласуват "въздържал се" по отношение на кабинета. Няма да има цялостни парламентарни групи блоково противопоставящи се на правителството. Очаквам от всички ПГ - без "Атака", да проявят благосклонност по отношение на кабинета.

В този смисъл не очаквам да видим яростна опозиция, която от първия ден да търси процедурни хватки, за да направи едно или друго против управлението. Спешният дневен ред е такъв, че в него преобладават кризисните решения.

И затова не очаквам съставянето на правителството да се протака. Мисля, че то ще е факт до две седмици. А някои решения вероятно ще се вземат и преди това, като вносител ще е служебното правителство. Решението за КТБ например. То вероятно ще се гласува шарено, защото и проблемът шарено е създаден. При гласуването в парламента ще се види, че никой не иска да спъва изпълнителната власт.

-----

* Димитър Димитров е политолог. Преподава избори, избирателни системи и електорална социология в СУ "Св. Климент Охридски". Участва като експерт в изготвянето на Изборния кодекс. Правил е много изследвания на изборите в България от 1990 г. насам. Текстът е написан специално за Клуб Z.