"Да се обвиняват експерти заради изразени становища е мракобесие и пряко противоречи на членството на България в европейското семейство, защото показва отчетливо неразбиране на факта, че демокрацията функционира благодарение на свободните и независими медии."

Това се казва в позиция на Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ), по повод повдигнатото обвинение на проф. Асена Стоименова, председател на Българския фармацевтичен съюз. Както е известно, в серия от интервюта проф. Стоименова обяви, че заради затруднения при доставките е възможно да има недостиг на някои лекарства на българския пазар. В което прокуратурата откри престъпление по време на извънредното положение - тревожела неоснователно гражданите.

В позицията си АЕЖ "изразява възмущението си и алармира, че за първи път официален представител на професионална гилдия е обвинен за участието си в интервюта, тоест заради медийни изяви, в които тя изнася информация от безспорен обществен интерес, а именно - възможни проблеми в снабдяването с определени медикаменти в условията на пандемия и затруднения в производството и доставките".

"Според прокуратурата проф. Стоименова е обвинена заради нейни "твърдения, будещи неоснователна тревога у гражданите". Както посочихме в предишна наша позиция, чл. 326 от Наказателния кодекс няма подобен обхват и това прави обвинението най-малкото неиздържано от законова гледна точка", посочват още от асоциацията.

И првят извода, че "прокуратурата се опитва да използва този текст от Наказателния кодекс като бухалка, с която по неясни критерии да преследва критици на властта":

"Всеки, който посочи какъвто и да било проблем, би могъл да попадне под нейните удари със същия мотив - "буди неоснователна тревога" у гражданите". 

От асоциацията посочват и като "абсолютно недопустимо" налагането на гаранция в такъв огромен размер - 20 000 лв.

"Подобни мерки заради изказване по експертна тема по съществото си имат репресивен характер и целят "да накажат" този, който се е осмелил да изкаже собственото си мнение, което може да се разминава с основната властова линия. Те имат "смразяващ ефект" не само към експертите, които в бъдеще могат да изкажат критика, но и към журналистите и медиите", заявяват още от АЕЖ.

От АЕЖ напомнят още, че фактът, че се намираме в извънредно положение, не ограничава всички права на гражданите: "Например свободата на мисълта е право, което не може да бъде ограничавано при никакви обстоятелства, а правото на изразяване на мнение може да бъде ограничавано само на законово основание и ако съществува легитимна причина това да се случи".

"Преследването на експерти и на хора, изнасящи информация в медиите за реални проблеми, е цензура и създава условия за автоцензура. То ни връща едновременно към "1984" на Оруел и към 1986 г. на Чернобил и действията на тогавашната комунистическа власт за скриване на истината от населението - действия, довели до огромни щети за живота и здравето на милиони", заявяват още от асоциацията.

И се обръщат към главния прокурор Иван Гешев с призива "публично да даде обяснения за всички случаи, в които прокуратурата използва чл. 326 от Наказателния кодекс заради медийни изяви".

"Смятаме, че ако държи на тези обвинения, Гешев трябва да се ангажира с поемане на лична отговорност, в случай че производствата завършат с оправдателни присъди.

Напомняме на прокуратурата, че вместо да обвинява хора заради медийните им изяви, би могла да положи повече усилия за разкриване на истински престъпления - като побоя над журналиста Слави Ангелов. След няколко дни ще се навърши месец от ужасяващото престъпление в центъра на София, а все още нито извършителите, нито поръчителят са разкрити и задържани", се казва в заключение.