Китайска група бойни кораби начело със самолетоносача "Ляонин" навлезе в Тихия океан, докато САЩ изтеглиха от същия район свои четири самолетоносача, защото в екипажите им пламнаха епидемии от коронавирус, предаде Си Ен Ен.

Демонстрацията цели да покаже, че китайските въоръжени сили са се справили по-добре с ограничаването на коронавируса в редовете си от американските според английската версия на уебсайта на Народната освободителна армия на Китай.

Освен самолетоносача флотилията включва два разрушителя и две фрегати, въоръжени с управляеми ракети, и спомагателен кораб.

В същото време САЩ събощиха, че операциите на четири техни самолетоносача в района - "Теодор Рузвелт", "Роналд Рейгън", "Карл Винсън" и "Нимиц", са ограничени заради открити случаи на коронавирус на борда.

Най-зле е поразен "Рузвелт", в момента на котва на о. Гуам, където има потвърдени 585 случая в екипажа му от над 4000 души. Почти всички заразени са преместени на брега и се извършва дезинфекция на кораба.

Китайският военноморски флот няма такива проблеми, предаде официалният вестник на английски език "Глобал таймс", цитирайки висш военен представител.

По думите му това покзава, че "Народноосвободителната армия може да изпрати войски, стационирани където и да било, по всяко време, като тези войски винаги поддържат висока бойна гоговност. Китайският народ може винаги да разчита на тях."