Георги Димитров, героят от Лайпциг, за когото сме чели и слушали толкова много преди промените, е бил голям любовчия. Класикът Петко Р. Славейков пък почти през целия си живот е поддържал две семейства – на законната си съпруга и на любимата. Яворов никога не е пожелавал Мина като мъж, а в Лора се влюбва едва след самоубийството й…

Тези и много други интересни истории, разказани деликатно, с добро чувство и симпатия, е събрала журналистката от в. "Преса" Магдалена Гигова в новата си пета книга “Шепот от стари дантели”.

Случайност тласка Магдалена Гигова, известна като писател пътешественик, да започне поредица за великите български любови във вестника.

“Веднага започнах да скубя косите наум, - сподели тя пред Клуб Z. - Бях убедена, че няма да открия достатъчно факти, че при нашия патриархален морал любовните ни истории ще са по-пуритански и безлични. Но се запалих. После се оказа, че сериозните образи от учебниците по история не са никак скучни, а и сведения има в изобилие. Хората са писали писма, мемоари, вестникарите с наслада са предъвквали по-сочните клюки…”

Започва ровене из книги, писма, филми, разкази и спомени на очевидци.

“Диренето на детайли напомняше малко на разплитане на объркана от палави котета прежда. Много ми помогнаха историите, които съм слушала от баба си и прабаба си у дома на техните сбирки с приятелки. Те са били съвременнички на повечето от хората, за които пиша, и доста от тях са познавали лично”, каза още Магдалена.

И допълни, че след това драстично се е променила представата й за големи исторически личности.

“Когато класикът слезе от пиедестала си, става много по-разбираем и човечен, без да е принизен”, смята тя.

“Абсолютно всички истории ми бяха интересни, защото показват тези известни българи в неочаквана светлина. Научих, че първо и те са били хора, някои големи палавници, други отчаяни романтици. И второ, не бива да тръгваме към тях с предубеждение и с някаква кройка: “Той е в учебника по история или по изкуствознание и сигурно е някакъв сухар или бастун, - споделя Магдалена. - Напротив, тези хора са толкова готини, толкова свежи. И между другото могат да ни покажат как се обича и ревнува и въобще как се живее.”

Петко Славейков е имал две жени едновременно

“Той беше една изненада за мен. Оказа се, че почти през целия си живот е поддържал две семейства – на съпругата си Иринка, и на голямата си любов Катерина”, разказва писателката.

          Иринка с пет от шестте си деца,
            в скута й е Пенчо Славейков.

Съпругата Иринка си е седяла в Трявна, раждала е много деца при всяко негово завръщане, като две са починали, а шест оцеляват. Дълги години Славейков ходи, учителства, връща се, прави едно дете и пак изчезва.

Когато отива да работи в Цариград, се залюбва с племенницата на Георги Раковски - Катерина Стойоглу, и се оказва, че тя е всичко, което Иринка не е: млада, красива, руса, висока и много начетена.

Самата Катерина е писател и освен еротичен и сексуален блян, е и неговият другар в живота. В Цариград Славейков я представя за своя роднина и икономка, но както е казано, “любов и липса на пари и качества не могат да се скрият” и местната патриархална общественост веднага започва да пише писма до митрополита “да се разтури този грях, в който двамата живеят”.

Междувременно Иринка му праща непрекъснато депеши: “Върни се, аз тук съм болна”, а той й отвръща: “Говорил съм с хекимина (лекаря – б.р.) от Търновград, той ще ти прати илач, няма да се връщам”. Оставя я да се оправя сама с шестте си деца.

Опитите на “будната общественост” не довеждат до успех, просто влюбените Славейков и Катерина се местят в Одрин. Но и там църковната общественост роптае и влюбените гълъбчета отново се местят - в Стара Загора. През цялото време Катерина е негова вдъхновителка в писането, двамата са на еднакво интелектуално ниво и се разбират прекрасно.

Когато се местят в Стара Загора, комичното е, че двете си жени Славейков настанява през една улица. И двете знаят една за друга. Децата му възроптават остро срещу него. Скандалът е наистина голям. Най-известният му син Пенчо Славейков по времето на любовната афера на баща си е много малък, като изтърсака в семейството, но всички по-големи деца са много против, особено Иван Славейков, който става после министър на образованието и кмет на София. Бащата му пише: “Иване, ти не знаеш какъв огин гори в мойта душа, и защо ти така се отнасяш към мене!”

Когато турците опожаряват Стара Загора, Иринка, която е свикнала да се оправя сама, си взема децата и избягва, а любимата му Катерина остава да го чака и загива. За нея Славейков пише: “Юначна жена умря с револвер в ръка”, защото тя се е бранила от турците и е убита.

След смъртта й Славейков е абсолютно рухнал. Връща се при Иринка и тя го приема, защото е против развода – такъв резил да й се случи на нея! Тя така и не му прощава изневярата. Най-накрая двамата постигат някакво равновесие и понеже тя е неука и не може да чете, веднъж възкликва: “Еех, Петко, Петко, що не съм вестник, всеки ден да ме вдигаш на ръце и да ме внасяш вкъщи!"”А той й отвръща: “Ирино, Иринооо, що не си календар да те сменям всяка година!”

“Праплеменницата на Яворов – Явора Стоилова ми разказа невероятни истории. Според нея той никога не е пожелавал Мина като жена, а се е влюбил в Лора чак след смъртта й”, разказва Магдалена.

Известно е колко го тормози Лора с ревността си. Яворов се заключвал в директорския си кабинет в Народния театър, за да пише, а Лора си е мислила, че се усамотява с жена, и е ходила да му разбива вратата.

“Жорж” Димитров – франт и любимец на жените

Освен жената на Васил Коларов, всички секретарки на съмишлениците на Георги Димитров са били влюбени в него. Бил е много привлекателен за жените, защото имал влажни топли очи, обличал се добре, бил е франт. Тогавашният шивач Бахов, най-добрият майстор на София, изпадал в истерия от този си клиент, защото Димитров искал всичко да е изпипано. Пушел е пури и е бил много забавен.

По времето преди Лайпцигския процес Димитров е имал три любовници. Едната е Кити Йованович, сръбска писателка, която му е била сътрудничка в Москва, другата – германка на име Ани, с която той живеел на семейни начала в Германия. Третата е Роза Флайшман, която му става съпруга след Люба Ивошевич. В писмо до свой приятел Димитров пише: “На две от тях съм обещал да се оженя и трябва да се разделя поне с едната, защото положението е страшно”.

Първата му съпруга Люба Ивошевич е всъщност жената, която го моделира. Тя се залюбва в него, когато той е обикновен печатарски работник. Люба е нещо като софийската Коко Шанел - учила е шивачество във Виена и когато идва в София, веднага става управител на моден салон. Тя дава съвети, говори прекрасен немски, учи руски и френски, пише стихове.

Люба се буди всяка сутрин в 5 часа, приготвя закуска на Жорж, както му казва, слага свежи цветя на масата, събужда го и започват да учат заедно, защото той е учил само до 12-годишна възраст. Историята, че той е усвоил немски за три месеца в затвора Моабит, за да държи реч на немски, е легенда. Преди това Люба е учила с него езика, а после той живее и с германката Ани.

Любица е била болезнено ревнива, а нейният Жорж не може да се откаже от слабостта си по жените - във всяка от европейските столици има по една любовница.

Люба много страда от това, претърпява няколко аборта. Даже се говори, че го хваща в леглото с жена и това всъщност е причината да тогава загуби разсъдък. Баба Парашкева я води на доктор. Люба престава да яде, залинява и стига до там, че пише на шефа на френския Коминтерн: “Пазете си жената, Димитров идва!"

Докато Димитров е в затвора в Лайпциг, Люба е в Москва в една психиатрична клиника. Приятели му пишат, че тя е много зле, чува гласове, които й казват да си избоде очите и да си отреже езика, и тя наистина прави опит да си боде очите.

“Писмата й, издадени от проф. Цветана Кьосева, са изумителни”, споделя Магдалена.

Те са намерени на тавана на къщата й на ул. “Опълченска” и до 10 ноември изобщо не са били пускани за публикуване, защото са с доста еротично съдържание. В тях Люба и Жорж си дават съвети един на друг. Той я съветва да си намери любовник, тя му разказва за проблемите си в критическата възраст. Били са много близки дори в този момент, в който скърцането по отношенията им е голямо заради изневерите на Жорж и болезнената ревност на Люба.

“Шепот от стари дантели” и много приятели

Над 200 приятели събра снощи Магдалена Гигова на премиерата на книгата си “Шепот от стари дантели”.

Дойдоха издателката на книгата Светлана Тилкова-Алена със съпруга си Андрей, писателят Димитър Шумналиев, д-р Ангел Енчев, Ива Екимова, водещата Ива Дойчинова, Лейди Свят Цвети Разложка, носителките на „Мисис България” Паолина Петракиева, Елена Караколева и Роси Стойчева, първата „Мисис Баба” Капка Амзина, продуцентът на конкурси за красота Меги Савова, водещият Драго Драганов, дизайнерката София Борисова, собственикът на „Квят” Павел Цветков и съпругата му Едита, артистите Ева Борисова, Слава Рачева, Катя Близнакова и Венци Мартинов, колеги и много други.

Шоуто на вечерта беше бодиартът на художника Иван Яхнаджиев върху тялото на бизнесдамата Мерлин Арнаудова – световна шампионка на 100 м за ветерани и балканска по бодифитнес. Фойерверките на „Огнена хризантема” придадоха допълнителен блясък на вградената в сложната й прическа книга „Шепот от стари дантели”. Тя пък беше дело на Донка Боева – създател на костюмите на балерините на „Бедрум”, които изпълниха сцени от мюзикъла „Мулен Руж”. Българо-грузинският дует Назар и Нино добавиха романтика с песента си „Какво е любовта”.

Магдалена Гигова нанася последен щрих върху тялото на Мерлин на премиерата на книгата си “Шепот от стари дантели”. Снимки Agency PhotoGroup

Магдалена Гигова е посветила книгата си, която тя нарича „пачуърк от чувства”, на половинката си Николай, с когото са заедно от 30 години.