Тълпите незаконни имигранти, които МВР прибира само в последните седмици, се превръщат във все по-голям проблем.

"Често хората са мръсни, гладни и жадни. Даваме им от храната за арестанти по чисто хуманни подбуди - не можеш да ги оставиш така, докато ги разпределят от Агенцията за бежанците - разказа ни полицай от столично РПУ. - Това обаче е проблем, защото те не могат да се разпишат - докато няма преводач, не знаят какво подписват. Не ни питайте как я отчитаме после тази храна."

Всъщност арестантският порцион представлява пакетирани кроасани и вода. Хората оцеляват така, докато "машината се задейства" и бъдат отведени до някой бежански център.

Има и още два варианта - някои от тях имат някакви пари, но се сблъскват със забраната арестанти да дават кеш на полицаи, па макар и за да им купят баничка отсреща. Последно, което също се случва, особено когато в групите има и деца, ченгетата да се бръкват за по някоя закуска от близка фурна.

Над 120 лица бяха задържани днес в рамките на мащабна акция срещу незаконно пребиваващи у нас чужденци. Операцията, разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров и МВР шефа Йордан Бакалов, тече в цялата страна, ангажирани са  окръжните прокуратури, СДВР и областните дирекции на МВР, дирекция „Миграция“ в МВР и специални полицейски сили.

Проверяват се всички места, в които са концентрирани лица, за които има съмнения за незаконно пребиваване на територията на страната ни. Претърсват се хостели, хотели, адреси, съобщават от МВР и прокуратурата. Когато задържаните са чужгденци, веднага се търси съдействие и от Държавната агенция за бежанците.

По данни около обяд на територията на столицата бяха проверени 531 лица. Задържаните лица без документи, които са незаконно пребиваващи у нас, са 107. Установени са и трима български граждани, обявени за общодържавно издирване.

Общо проверените в страната обекти са 1035. Извършена е проверка на 2742 лица, от които 113 са задържани.

Операцията е стартирала в 6.30 ч. тази сутрин и продължава.

От месец насам подобни операции текат почти непрекъснато, като само в София бяха задържани и внушителни групи от по 30 и 35 човека, сред които и деца. На моменти се налагаше хора да бъдат настанявани и в столична пожарна.

Завчера пък в 8-о РПУ бяха откарани двама таксиджии и 8-те им клиенти, които се представят за сирийци. Единият шофьор почина в ареста.