"Защо никой не поставя въпроса за това че парите, които липсват в Корпоративна търговска банка (КТБ), трябва да се върнат"? Този въпрос повдигна бившият лидер на СДС и настоящ депутат от Реформаторския блок Мартин Димитров в коментар пред Клуб Z относно ситуацията в банката.

"Докладът на БНБ за КТБ е една констатация, която е важна и показва дупка от 4,2 млрд. лв. Ключовият въпрос е какво правим? По този въпрос има категорична позиция на Реформаторския блок. Ние сме за международно разследване, с участието на фирма за международни разследвания, която да върне голяма част от тези пари обратно на кредитора. Това е правено в много страни", обясни Димитров.

Според него такава фирма може да бъде наета с конкурс от фонда за гарантиране на влоговете и БНБ. Освен да върне парите нейната задача ще включва и това да предостави списък с лицата,които са замесени в проблемите около КТБ.

"Тази фирма ще проследи пътя на парите. 4 млрд. лв. не могат да изчезнат. Вероятно тази част от парите, с които е злоупотребено, са се движили от една фирма към друга. Имало е подставени лица. Имало е фирми с частична дейност или с липса на дейност. Има фирми за финансови разследвания, които са специално обучени да проследят тези пари, да достигнат до крайния им получател, да му потърсят отговрност и да ги върнат обратно", каза още Димитров.

Според него ключовият въпрос е, че няма достатъчно адекватна подобна компания в България, която да е независима от местните играчи.

"Никой друг, освен Реформаторския блок не казва, че трябва да се върнат парите. Единствено чух от вицепремиера Екатерина Захариева да повтори тази теза. Опасявам се, че има обществен консенсус парите да не бъдат връщани", добави синият депутат.

Той вече се е консултирал с юристи и смята, че вероятно е нобходимо изменение в няколко закона, което да позволи на фонда за гарантиране на влоговете да наеме такава фирма.

"Подобни фирми в Кипър, в САЩ върнаха голяма част от парите. В тези страни беше злоупотребено с много сложни финансови машинации", разказа депутатът.

Димитров декларира, че Реформаторският блок ще внесе такава промяна.

"Иска ми се да не сме само ние, а да бъдат най-малко партиите, които ще формират новия дясноцентристки кабинет. Чудя се дали има партия в България, която не би подкрепила тази идея", обобщи Димитров.

От момента на излизането на доклада на БНБ за КТБ обаче повечето политици предпочитат да не коментират тази тема. Обикновено те или отказват, или заявяват, че ще се занимават с този въпрос след като парламентът започне работа. Първото заседание на парламента е в понеделник и въпросът за КТБ със сигурност ще бъде един от първите, които ще бъдат разгледани.