СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН - Възможно най-бързо да се проведе нова среща на контактната група за Украйна. Това налага сегашният крехък мир в Донбас, където положението трябва да се стабилизира. За целта и двете враждуващи страни трябва да гарантират сигурността по “разделителната линия”, както и да не се възпрепятстват доставките на хуманирана помощ за страдащото население.

Това е бил един от изводите в проведения по-рано днес телефонен разговор между руския президент Владимир Путин и германската канцлерка Ангела Меркел, гласи официално съобщение на Кремъл. Обаждането е било по германска инициатива и става в навечерието на парламентарните избори в Украйна тази неделя.

Засега от федералния пресцентър в Берлин пазят традиционно мълчание. За телефонни разговори на Меркел със световни лидери по принцип не се съобщава, освен ако няма официално запитване от депутати.

В контактната група, наред с представители на Украйна, Русия и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), участват и пратеници на проруските сепаратисти. Точно те обявиха наскоро в Донецк, че следващият кръг преговори на контактната група не може да се проведе преди регионалните избори, насрочени за началото на ноември т. г. Властите в Киев обаче отказват да признаят легитимността на местния вот в източните си територии.

В телефонния си разговор Путин и Меркел изразили и взаимната си надежда, че Москва и Киев ще намерят решение на газовия си спор, в основата на който стоят дългът на Украйна към Русия по доставки на синьо гориво, както и по цената му. Според Киев тя е неоправдано висока.

И канцлерката, и руският президент подчертали важността на преговорите в Брюксел на 29 октомври т. г. между Русия, Украйна и ЕС с цел постигане на договореност по отделните пера на споразуменията за доставките на газ и по цените.

Путин и Меркел обсъдили и тревожното положение вследствие на разрастващата се епидемия, предизвикана от смъртоносния вирус ебола. Двамата събеседници били единодушни, че Русия и Германия ще положат взаимни усилия в борбата срещу ебола.

В същото време от НАТО съобщиха днес, че Кремъл е изтеглил значително количество войски от Украйна, но все още държи достатъчно части там, които биха могли да играят ключова роля при избухване на военен конфликт. От Брюксел окачествяват наличието на чужди войски в независима държава като грубо нарушаване на международните норми и призовават Москва да ги изтегли час по-скоро.