Подкрепата от половин трилион евро за пострадалите от коронавируса икономики, одобрена през миналата седмица от финансовите министри на ЕС, е само началото и трябва още за преодоляване на последиците от епидемията.

Това заяви председателят на еврогрупата Мариу Сентену, цитиран от Ройтерс.

„Спасителният пакет не е крайната точка. Трябва да направим повече за Европа и ще направим“, каза той в интервю за телевизия TVI.

В споразумението, постигнато на 9 април, не се споменава изрично съвместното емитиране на еврооблигации за финансиране на възстановяването.

Сентену обяви, че министрите на финансите ще заседават скоро след видеоконфелренцията на върха на ЕС, насрочена за 23 април. Те ще обсъдят дълговия въпрос, тъй като възстановяването на задлъжнелите страни е много по-сложно.

Въпреки някои пречки по пътя шефът на еврогрупата определи споразумението като победа за Европа.

„През 2008 г. ни отне много време да реагираме. Но този път само за 10 дни постигнахме финансова рамка за осигуряване на ликвидност“, изтъкна португалският финансов министър.

Той допълни, че спасителният план дава гаранция за страните в отговора срещу кризата.

Сентену коментира и ситуацията в родната си Португалия. Там икономиката е почти спряла, а годишният БВП може да спада с 6,5 на сто на всеки месец и половина от икономическия застой.