"Така наречените победители в Студената война искат да прекроят изцяло света по свой вкус. САЩ се държат като новобогаташи, на които им се падна огромно богатство - световното лидерство. Но вместо да се разпореждат с него внимателно и грамотно, те просто се провалиха."

Това заяви днес руският президент Владимир Путин в черноморския курорт Сочи.

Той участва в ежегодния форум на Международния дискусионен клуб "Валдай" под надслова "Световният ред: нови правила или игра без правила?" В него участват и представители на руския политически, икономически и културен елит, чиито позиции се чуват в Кремъл.

Чрез стъпките си Америка рязко увеличила дисбаланса в света. Путин припомни, че създадената след Втората световна война система за световен ред се основавала на взаимното уважение. Нейните "бащи основатели" не се опитвали да вземат всичко за себе си, а се договаряли.

"Международнната общност се намира на исторически кръстопът, където има заплаха от игра без правила в световния ред. На планетата се натрупаха много противоречия", каза Путин.

Според него САЩ поставяли под съмнение легитимността на всички държави по света в зависимост от лоялността им към Вашингтон. И допълни, че едностранният диктат и налагането на собствени шаблони носили обратен резултат. Вместо да бъдат разрешени, конфликтите ескалирали, вместо стабилни и суверенни държави нараствало пространството на хаоса. И след като се сблъскала с неефективността на еднополюсния свят, Америка се опитвала да създаде подобие на "квазибиполярна", т.е. почти двуполяюсна система, като си търсела образ на врага. 

Путин обвини САЩ, че чрез създаването на противоракетния щит поставили началото на опасния процес на разрушаването на съвременната система за контрол над въоръженията. След което атаките му се прехвърлиха към целия западен свят.

"Западът постоянно настъпва една и съща мотика, като финансира ислямските екстремисти. Навремето те финансираха такива движения за борба срещу СССР, които получиха кръщене в Афганистан От тях се пръкнаха и талибаните, и "Ал Кайда". Дори да не ги е поддържал, Западат си затваряше очите пред нахлуването на международни терористи в Русия и страните от Централна Азия", заяви руският лидер.

"Не е истина, че Русия се опитва да възстанови империята и да подкопае суверенитета на съседите си", каза още Путин.

"Не ние започнахме това", коментира той напрежението между Русия и Запада.

Този път той говори пред Валдайския клуб не просто като президент на Русия, а като нейно олицетворение, отбелязва в. "Уолстрийт джърнъл". Дискусията започна вчера с участието на шефа на президентската администрация Сергей Иванов и външния министър Сергей Лавров. Участниците бяха единодушни в тезата "Няма Путин - няма Русия". И допълниха, че всички атаки от Запада към президента са атаки и срещу Русия.

Очаквайте още подробности за речта на Путин.