Волен Сидеров днес се яви в СДВР, за да му бъдат предявени две обвинения. Още от самия прокурор му е наложена мярка за неотконение "парична гаранция" - 50 000 лв., които трябва да бъдат внесени в 14-дневен срок.

Този път Софийската районна прокуратура е повдигнала две обвинения на столичния общински съветник и лидер на "Атака".

Едното обвинение е заради призиви за подбуждане на обществото към нарушаване на установените в страната противоепидемиологични мерки в условията на извънредно положение.

В прословутия призив на Сидеров, който се отъжествява с православието, се казваше:

"Или имаш вяра, или слушаш ген. Мутафчийски... Ако имаш вяра в Бог, не трябва да си слагаш маска пред Неговото лице.... На Възкресение Христово ми се иска народът да излезе и да отпразнува този празник като народ - масово."

Освен това на 13 април общинският съветник е попречил да му се връчи призовка, става ясно още от съобщение на прокуратурата.

Второто обвинение на Сидеров е за отправяне на заплаха спрямо прокурор и разследващ полицай по време на телевизионно предаване, излъчено на 13 април:

"Правете си сметката тези, които сега се готвите да ми повдигнете обвинение, колко време ще живеете!"

"Тези, които сте приели сега да действате срещу мен, няма да ви бъде!"

Всъщност самочувствието на депутата пред органите на правораздаването може и да има известни основания: през 2016 г., когато до гласовете на "Атака" често опираше за услуги мнозинството в НС, подкрепящо ГЕРБ, аполитичната прокуратура изненадващо се отказа да преследва и сключи едновременно 5 извънсъдебни споразумения с лидера на "Атака". Повечето от водените дела бяха за хулиганство.

Относно поведението му в "Референдум" по БНТ отново имаше невероятен късмет - размина се с лека глоба - 2000 лв. от ЦИК.