Музеят на Пабло Пикасо в Париж най-сетне отново отваря врати днес, 25 октомври, след 5-годишна реставрация и $71 милиона, похарчени за нея.

През 2009 г. бе планирано зданието, в което се помещава парижкият музей "Пикасо", да бъде затворено само за 2 години. Предвидената сума за ремонта тогава беше само $27 милиона. Работите продължиха цели 5 години и сумата се умножи почти по три. В резултат от това обаче музеят, разположен в барокова сграда от XVII век, бе изцяло модернизиран и увеличен двойно - сега площта на изложбеното пространство е цели 3 800 квадратни метра.

По време ремонта директорката на музея Анна Балдасари загуби работата си заради несправяне със задълженията - френското правителство я уволни, защото не могла да се вмести в първоначалния бюджет и работите се забавили недопустимо. Това кадрово решение възмути сина на великия художник - Клод Пикасо, и той обвини властите в равнодушно отношение към наследството на неговия баща.

Музеят "Пикасо" е открит в Париж през далечната 1985 г. Неговата експозиция няма световен аналог - тук са събрани около 5 хиляди картини, рисунки, скулптури и други работи на испанския гений. Повечето от тях откупки и са собственост на Франция от смъртта на Пикасо през 1973 г., а други са дарени на музея от семейството на художника.