Страх от понижаване до "боклучав" на рейтинга на Русия срина руската валута и тя премина границата от 42 рубли за 1 долар. Също исторически минимум бе постигнат и спрямо еврото - 53 рубли за 1 евро.

Основен удар днес върху валутата нанесе очакването, че агенция "Стандард енд Пуърс" ще свали рейтинга на Русия с две степени до т. нар. боклучав. Очаква се решението да бъде обявено късно тази вечер. Руската централна банка се опита да спаси курса на рублата като пусна почти два милиарда долара, но и това не помогна. Вчера банката "игра" с един милиард долара.

Сега рейтингът на Русия е BBB и ако бъде понижен се очаква не само никой да не инвестира в страната, но и да бъдат изтеглени редица капитали и да бъдат продадени акции, притежавани от големи задгранични компании. Това несъмнено рязко ще повлияе отрицателно на развитието на икономиката, коментират експерти в Москва.

Огромен натиск върху рублата оказва и падането на цената на петрола. Фючърсните сделки днес се сключваха на нива от 86 долара за барел. А само преди месец цената бе над 90 долара. Финансовото министерство вече правело разчети за цена под 60 долара за 2015 година, което би било унищожително за руската икономика.

За пропадането на рублата голямо значение имат и наложените от Запада санкции срещу Русия заради водената агресивна политика срещу Украйна.