Днес германският съд в Дуисбург произнесе присъдата над трима български граждани, обвинени в групово изнасилване на 18-годишно момиче.

Тримата осъдени да 15-годишни. Едно от момчетата е осъдено на 2,5 години затвор, а другите две получиха условни присъди от по 18 месеца със задържане в ареста за четири седмици.

И тримата обвиняеми са били на 14 години в момента на престъплението. Имената на българските граждани бяха запазени в тайна, а делото протече изцяло на закрити врата. Всички свидетели и обвиняеми бяха вкарани в съда през странични входове, за да избегнат журналистическите камери. Техни роднини преди това изразиха бурно възмущение от струпването на медии пред съда. Дори и забележката на съдиите, че има свобода на медиите и те не могат да бъдат гонени, не успокои близките.

Съдът установи, че един от обвиняемите, заедно с момче, което по онова време е било на 12 години, убедил 18-годишното момиче да отиде с тях в гората. И тримата били наясно, че ще има сексуални отношения. Един от тях е изнасилвал жената веднъж преди този случай, стана ясно още по време на процеса.

Когато другите двама обвиняеми заедно с още едно 12-годишно момче се присъединили към тях, момичето заявило, че повече не иска да участва. Тогава групата момчета я изнасилили и я били.

Двете 12-годишни момчета не бяха съдени, тъй като съгласно германското законодателство те не носят наказателна отговорност.

Адвокатката на жертвите обяви на запитване на тв RTL, че е доволна от присъдата.

Обвинените отричаха до последно, че са изнасилили момичето и отказаха да говорят пред съда.