Двете съперничещи си православни църкви в Украйна влязоха в спор за здравните препоръки за предстоящите великденски празници, след като едната каза, че вярващите могат да се събират пред църквите, въпреки че правителството забрани събиранията на обществени места заради пандемията от новия коронавирус, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Ръководителят на свързаната с Москва Украинска православна църква митрополит Онуфрий прикани хората да си стоят в къщи и да гледат телевизионното отразяване на великденските служби. Той обаче добави, че желаещите могат да се съберат да се молят пред църквите, стига да спазват социално дистанциране.

Независимата Украинска православна църква разкритикува това изказване, а водачът й архиепископ Евстратий заяви, че е християнски дълг човек да се грижи за другите и да си стои у дома насред пандемията. 

Той даде пример с избухналата епидемия в историческата Киевско-Печорска лавра в Киев, където 90 души се заразиха с новия коронавирус. 

Властите карантинираха манастира в понеделник.

Украйна е потвърдила 4161 заразени с новия коронавирус, 116 от които са починали.

Напрежението между двете украински православни църкви се изостри, след като Вселенският патриарх Вартоломей Първи, смятан за пръв сред равни при православните лидери, призна независимостта на новата Украинска православна църква миналата година.

Решението му разгневи Руската православна църква, която скъса отношенията си с Вселенската патриаршия, и раздели православния свят, като някои църкви подкрепят това решение, а други го критикуват, отбелязва АП.