“Тялото има свои закони, а ракът е беззаконие. Той е това, което ние не правим, когато не се съобразяваме с нещата, които природата леко ни налага. От друга гледна точка ракът е една криворазбрана любов”, казва специалистката по интегративна медицина д-р Мария Папазова.

На започващия утре в “Софарма Бизнес Тауърс” фестивал “Свободата да бъдеш” тя ще говори каква трябва да бъде личната анти-рак стратегия на всеки.

“Избрах темата, защото сред всички заболявания ракът плаши най-много. Той сковава не само личната свобода, но е тази на близките ни”, казва лекарят.

Ракът дори не е такова тежко заболяване, както умишлено се представя, той е резултат от един наистина изключително несъобразен с човешката биоенергинформационна система живот. Тъй като ние наистина сме система, а не органи, които трябва да са обект на интерес на различни специалисти. Според интегративната медицина човек представлява едно триединство – тяло, душа и дух.

Раковата клетка, която има свой собствен метаболизъм, е способна да създава организация, така че да прониква и да руши бариерите в тялото и този процес се нарича метастазиране. Никоя друга болест не тръгва от някъде да се разпространява по този начин. С други думи, аналогично погледнато, ракът руши граници. Това, което ние не сме направили в съзнанието си и което може да направи само нашата любов. Любов, която е общочовешка, към цялата вселена, към цялата земя, към цялата природа, към всички хора, убедена е д-р Папазова.

Тя споделя, че обществото очевидно в момента върви точно в обратна насока. Ние паразитираме едни върху други. Ракът също е паразит, той е аналог на нашето духовно и физическо паразитиране. Ако ние изповядваме тази безусловна любов априори и учим така и децата си, това е категоричната анти-рак стратегия според интегративната медицина. Дори и при лошо хранене и при недостатъчно добро отношение към собствената биоенергоинформационна система, любовта ще доведе до това да не се събуждат в нас точно тези гени, които предизвикват рак. Защото всички имаме онкогени.

Анти-рак е стратегия на бъдещето по принцип, но за България това още е много далече, тъй като още не сме свикнали дори да пием много вода, водим заседнал живот, преминавайки през изключително токсичното хранене. Правим всички тези неща всекидневно без да се замисляме и всичко се отразява на ДНК като епигенетичен фактор.

Науката генетика, която беше плашеща с това, че ако баба ти е починала от рак, ще умреш и ти, всъщност се надгражда от 40 години с епигенетика. Това е нова наука с изключителни доказателства и вече има сериозни научни трудове по темата. Епигенетиката се занимава с това как околната среда отключва и заключва информацията в гените. Независимо че при много хора се проявява онкоген, тоест ген, в който има информация за едно безспирно и неинтелигентно делене на клетки, тази информация може да бъде “приспана” и затворена. И точно такава анти-рак стратегия изповядват много лекари и нелекари по света, които са се изцелили от рак.

По тази методика в Германия са излекувани категорично от раск над 10 хиляди човека. Механизмът на рака според интегративната медицина е, че освен психологически и екологичен стрес и наследственост там няма нищо друго. Имаме възможност да коригираме психологическия стрес, изграждайки една вътрешна, различна ценностна система, която носи опора, вяра, да правим нещо добро за народа си например. Много е важно да не завиждаме и да не гледаме в чинията на другия.

От гледна точка на екологията нещата са по-сложни, но в крайна сметка в наши ръце е дали ще пием само по 40 мл вода на ден, дали ще стоим в запрашени стаи непрекъснато, дали ще се разхождаме в неделя по моловете вместо да идем на Витоша, или ще живеем така, както наистина тялото ни иска – природосъобразно. Тялото ни иска да се храним сутрин на закуска винаги и да не вечеряме никога между 7 и 9, да си лягаме в нормално време, за да може черният дроб да се кръвоснабдява и пречиства нощем, съветва д-р Папазова.

Тя се запалва по темата анти-рак благодарение на това че като интегративен специалист от години при нея ходят раковоболни в краен стадий и вижда много ясно, че те умират не от самия рак, а от химио- лъчевъздействие. От това, че никой не им е казал по време на тази до болка инвазивна терапия, съсипваща черен дроб, бъбреци, целия организъм, какви други мерки могат да вземат. “Цари масово невежество”, възмущава се д-р Папазова и цитира пророк Орсия: “Народът ми умира, защото му липсва знание”.

“Затова приветствам инициативата на фестивала “Свободата да бъдеш”, който образова хората”, казва в заключение д-р Папазова.

Цялата програма на фестивала може да намерите ТУККлуб Z е медиен партньор на събитието.