40 са новозаразените с Covid-19 за последното денонощие, в болници са постъпили 16 души. Така общо заразените за страната стават 865, което е увеличение в сравнение с вчера 4,8 %. Това стана ясно на редовния сутрешен брифинг на Националния оперативн щаб.

Активните случаи са 671, като от заразените очаквано най-много са в столицата - 15 случая (по двама в "Пирогов" и ВМА, един в "Св. Анна" и 10 амбулаторни).

Лошите новини са, че има две нови деца – бебе на 2 месеца в Бургас и дете на 9 г. от затвореното старозагорско село Паничерево. Там потвърдените случаи на зараза са вече 13, след като местен избяга от болницата и се върна на село с такси.

Добрата новина е, че освен съобщената вчера на редовната следобедна сводка починала жена на 74 г., няма нови. Така смъртните случаи остават 41.

От страната характерно е, че във Видин новите случаи са 9. 

Положителни резултати сред медицинския персонал вече са дали 69 души – 8% от всички вирусоносители. 9 от тях са нови, като има проблем именно във Видин, където са 3-ма, подчерта ген. Венцислав Мутафчийски. Така в града общо стават 9 медици, което е проблем, защото се е наложило затваряне на неврологичното отделение в града поради липса на персонал. Случаите се насочват към Лом.

"Слава Богу, нямаме тежко болни медици в момента", каза Мутафчийски.

Той отказа да отговори на журналистически въпрос - как ще за разпределят кашкавал и сирене от нераздадените закуски в училищата.

Попитаха го и ще има ли преразпределяне на медици, щом те не достигат.

"Дали ще се наложи пренасочване на медици? Това е много хубав въпрос при липсата на медици", каза в отговор Мутафчийски.

"И вие разговаряте с мен, но това не значи, че съм със скафандър, за да разговарям с вас", каза пък той на настоятелните репортерски питания - защо полицаите са ходили да усмиряват вчера общественото напрежение във "Факултета" без ръкавици.

На друго изключително "разкритие/въпрос" - че Банско се е напълнило със софиянци, и защо те не са под карантина, той каза:

"Не само Банско – Южното, Северното черноморие - къде ли не, са препълнени със софиянци. И точно това наложи затварянето на София."

И напомни, че софиянци не са от чужбина и не подлежат на карантиниране.