Около 1,7 млрд. лева не достигат във Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), за да бъдат изплатени сумите на вложителите в КТБ до гарантираните от държавата 196 000 лева. Това стана ясно от съобщение на институцията до медиите.

Средствата в портфейла на ФГВБ са в размер на 2,11 милиарда лв. От тях  1,54 милиарда са налични по разплащателни сметки на фонда, а останалите 570 милиона лв. са инвестирани в краткосрочни книжа, издадени от българското правителство.

В писмо до Европейския банков орган (ЕБО) ФГВБ изразява притеснението си за липсата на достъп на вложителите на КТБ и ТБ „Виктория" ЕАД до средствата им. От институцията посочват и липсата на решение на компетентния орган, с което да се разреши пълен или частичен достъп до депозитите или да се отнеме лицензът за банкова дейност.

Посочени са  два варианта за намиране на средства, за да се изплатят всички гарантирани депозити от фонда:  емитиране на облигации на ФГВБ, обезпечени с държавна гаранция и пласирането им на местния пазар; заем от държавата или от международни банки. 

От ФГВБ посочват, че след като се изплатят гарантираните суми по депозитите в КТБ, стабилността на системата за гарантиране на влоговете ще бъде запазена. От фонда очакват пари в него да постъпят от разпределение на средствата от осребреното имущество на банката. Ще бъде проучена и възможността за сключване на споразумение за стендбай кредитна линия с Европейската банка за възстановяване и развитие, с което ще се осигури поддържане на способността на ФГВБ да изпълнява функциите си.

Ако бъде отнет лицензът на КТБ АД и/или ТБ "Виктория" ЕАД, ФГВБ ще предостави достъп на вложителите до гарантираните им суми в определения от закона срок. Парите ще се дават през клониовата мрежа на няколко банки, за да може хората да бъдат обслужени възможно най-бързо. Изготвени са указания за работа и примерен график на дейностите, която трябва да се извършат, в случай че се стигне до отнемане на лицензите.