"Днес е ден, който е особено важен за всички християни, носещ надежда, и дай Боже и в нашата работа."

Така началникът на оперативния щаб за борба с коронавируса генерал Венцислав Мутафчийски започна редовния брифинг на днешния светъл празник. След което съобщи за 19 нови случаи за денонощието, 11 от които - в София. Общо инфектираните от началото на кризата у нас вече са 884. В 18 часа вчера (18 април) броят на установените заразени беше 878.

COVID-19 отне още един човешки живот. Починал е мъж на 60 г. с белодробни страдания още от юношеска възраст. Той е бил настанен в болница "Пирогов". Така броят на починалите е 42-ма. 64 г. е средната възраст на издъхналите.

161 са излекувани, което представлява 18,2% от всички инфектирани. За денонощието те са 8.

246 са лицата с потвърден COVID-19 в България, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 35 от тях са в интензивни структури.

От всички 884 заразени с COVID-19 - 476 (54%) са мъже, а 408 (46%) жени.

Над 26 000 теста са извършени общо до момента в страната, 500 само вчера. 

"За съжаление, очакваме повишаване на заболеваемостта - много хора напуснаха столицата, много хора не спазват физическото дистанциране", посочи обаче Мутафчийски в отговор на въпрос.

Както е известно, точно преди Разпети петък хиляди софиянци успяха да напуснат столицата, което впоследствие наложи затварянето на града до второ нареждане.

Пак по този повод Мутафчийски похвали църквата и вярващите. "Вчера цял ден се вслушваха в призивите, че вярата е в сърцето", посочи той и заяви, че много хора са останали у дома, вместо да посетят храма, което било видно и от журналистическите репортажи.

"Големите опасения, че църквите ще станат източник на зараразата, не се оправдаха. Но всичко останало ще даде отражения", посочи началникът на оперативния щаб.

От следващата седмица се възобновяват имунизациите и женските консултации - обявиха още от щаба. 

Към момента за COVID-19 са тествани 20 на сто от шофьорите в столичния градски транспорт. Предстои тестване и на таксиметрови шофьори, зявиха още от щаба.

Цитирани бяха и последни наблюдения в САЩ относно симптоматиката на протичане на заразата: 76 на сто имат суха кашлица, 24 - продуктивна. Над 26% имат диария, гадене и повръщане.