"Ние никога няма да предадем великата американска петролна индустрия."

Това написа американският президент Доналд Тръмп в свой туит по повод на фрапиращия колапс на цената на тексаския петрол от понеделник. Припомняме, че в един момент и за няколко часа майските фючърси на сорта WTI се търгуваха на отрицателна цена от минус 40 долара за барел. Малко след това те отново излязоха на зелена територия, но с цена отново под 2 долара за барел.

Моментният срив обаче заплашва сериозно хилядите малки и средни компании производители, по-голямата част от които са дълбоко задлъжнели. 

 

 

"Заповядах на министъра на финансите и министъра на енергетиката да съставят план, по който да бъде осигурено финансиране, за да запазим тези много важни компании и работниците да бъдат защитени в бъдеще", продължи Тръмп.

Вчера президентът обяви две вероятни мерки за помощ. Те са свързани предимно с логистичната страна на проблема. Първо Вашингтон ще отвори своите национални резервни складове, където да прибира изкупения петрол. Именно почти пълните складове и изчерпването на местата за съхранение бяха в основата на черния понеделик. 

Второ - обмисля се временна забрана на вноса на петрол от Саудитска Арабия, в опит да се стимулира вътрешното потребление на американски шистов петрол. 

До момента над 50 000 души са останали без работа в сектора за целия март, но към момента няма сигнали, че търсенето в световен мащаб може лесно да бъде възстановено. Това е вторият проблем, но той е свързван с мерките за овладяването на пандемията от коронавирус и много трудно може да бъде предвидено неговото решение. 

Вероятно предстои и нова скъпа програма по спасяването на сектора.