Съветът на ЕС прие днес втори законодателен акт в рамките на един месец за промяна на правилата за използване на структурните фондове на ЕС в отговор на пандемията от коронавируса.

Той е продължение на приетата Инвестиционна инициатива за отговор на коронавируса + (ИИОК+) и трябва да влезе в сила на 24 април.

Чрез одобрения днес акт ще бъде дадена изключителна гъвкавост на страните членки на ЕС да прехвърлят средствата между различните фондове и региони, за да стигнат парите възможно най-бързо там, където са необходими. Отменят се почти всички условия за тяхното използване, както и целите.

Между 1 юли т.г. и 30 юни 2021 г.  държавите от ЕС ще могат да поискат 100 процента финансова помощ от бюджета на Съюза. При нормални обстоятелства, програмите по кохезионната политика винаги се съфинансират и от тях.

Тези безпрецедентни мерки ще помогнат за облекчаването на товара върху националните бюджети, като ще осигурят целево финансиране в здравеопазването, подкрепа за малките и средни предприятия (МСП) и временните схеми за заетост. Фермерите ще могат да се възползват от заеми с благоприятни условия и гаранции до 200 000 евро в помощ на ликвидността и компенсация на загубите.