За първи път в света днес започва процес за престъпления срещу човечеството, извършени в Сирия. Пред върховния областен съд в Кобленц за убийството на 58 души чрез мъчения ще отговарят Анвар Раслан, бивш шеф в тайните служби на Башар Асад, и Ейад ал Гариб. Двамата са били част от държавната система за мъчения в Сирия.

Германската прокуратура заяви, че това е „първият процес в света срещу членове на режима на Асад заради престъпления срещу човечеството“.

Основният обвиняем Анвар Раслан бе военният директор на затвора „Ал Хатиб“ в Дамаск. Срещу него са събрани доказателства за убийството на 58 души чрез мъчения, извършени по негово нареждане между април 2011-а и септември 2012 г. В същия период той е наредил мъченията на 4000 души чрез бой, ритници и електрошокове. Ейад ал Гариб е бил негов съучастник.

До средата на август съдът ще има 24 заседания. На тях показания ще дадат оцелели от мъченията сирийци, които са успели да избягат от страната.

Клиентите ми искат да разкажат в детайли преживяното и да разкрият истината за мъченията, извършвани в затворите в Сирия“, обясни адвокатът Патрик Крокер.

„Това е исторически процес и важен сигнал към международната общност и жертвите на мъчения“, коментираха от „Амнести интернешънъл“. Организацията призова всички други държави да преследват изършителите на престъпления срещу човечеството.

Според данните на Германския съдийски съюз в момента се водят над 100 разследвания за престъпления срещу човечеството. Те са извършени в Сирия, Ирак, Либия, Афганистан, Мали, Нигерия, Гамбия, Кот д‘Ивоар и Конго.