21:30 ч.: Столтенберг обвини Русия и Китай, че изопачават позиция на НАТО за COVID-19 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Русия и Китай, че разпространяват подвеждаща информация относно отговора на отбранителния алианс на пандемията от COVID-19, предаде ДПА.

Според Столтенберг НАТО не е пропуснала да обърне внимание на изявления на руски и китайски говорители, които твърдели: че съюзниците в алианса не се подкрепят взаимно; че те не могат да се справят с кризата или да защитят възрастните хора; и че те носят отговорност за разпространението на коронавируса.

"Това не е вярно. Съюзниците в НАТО действат заедно срещу сегашната криза", каза Столтенберг пред ДПА и още няколко европейски медии.

20:20 ч.: Анализ на Харвард: САЩ нямат капацитет за достатъчно тестове 

Въпреки неотдавнашния напредък повечето американски щати нямат до този момент достатъчно капацитет за извършване на тестове за наличие на зараза с коронавируса, за да може да започне излизане от изолацията от 1 май, заключават учени от Харвард в анализ, публикуван днес от специализираното издание "Стат".

Анализът е в противоречие с твърдението на президента Доналд Тръмп, че САЩ са увеличили способностите си за подобни тестове. Миналата седмица около 1,5 милиона души бяха тестувани в страната.

Но в действителност едва 19 щата са готови, смятат учените от Института за световно здраве в Харвард. Сред тези щати са Аляска или Монтана, които бяха относително пощадени от пандемията. Но 31 щата са далеч от способността да открият повечето заразени бързо.

Ню Йорк, най-голямото огнище на зараза в САЩ, ще трябва да направи между 130 000 и 155 000 теста на ден, а към средата на април тестовете на ден са били едва 20 000, посочват специалистите.

 19:45 ч.: Две-три години ще трябват за нормализиране на световния въздушен трафик 

Световният въздушен трафик няма да си възвърне равнището от преди пандемията от коронавирус до няколко години, заяви президентът и главен изпълнителен директор на "Боинг" (Boeing) Дейвид Калхун, цитиран от Франс прес. На годишната среща на самолетостроителя той посочи, че това ще отнеме две до три години. Калхун заяви също, че 3 до 5 години ще бъдат необходими на Боинг преди да бъдат възстановени дивидентите.

Американският самолетостроител понася с пълна сила икономическото отражение от кризата с Ковид-19, а тези трудности се прибавят към неприятностите му с неговия модел 737 МАКС (737 MAX).

 17:40.: Андора ще тества цялото си население 

Правителството на Андора започна кампания за масово изследване за новия коронавирус, което ще започне в сряда с цел да бъдат тестувани всичките 77 000 жители на страната, предаде Франс прес. Към днешна дата близо 50 000 души са изявили желание доброволно да бъдат тестувани, каза здравният министър Жоан Мартинес Беназет, който призова цялото население на държавата да се изследва.

Правителството твърди, че може да се правят по около 7000 теста на ден на 11 различни места в страната, както и от около 10 мобилни екипа, които да обслужват граждани с двигателни затруднения.

Към днешна дата в Андора са регистрирани 740 заразени с коронавируса и 40 починали от заразата.

Изследваните, които дадат положителни проби на първите тестове, ще се подлагат на втори PCR тест. Ако и той се окаже положителен заболяването ще бъде потвърдено. Първата кампания за тестуване ще трае 10 дни и ще бъде последвана от втора 15 дни по-късно, отбелязва АФП.


15:02 ч.: Коронавирусът почти нулира печалбата на "Адидас", джапанките и рогозките за йога вървят 

Германският производител на спортни стоки "Адидас" (Adidas) е понесъл мащабен финансов удар през първото тримесечие заради коронавирусната пандемия, отчитайки срив от 97 процента на чистата печалба от продължаващи операции, предаде ДПА.

Ключовото число за втората по големина корпорация за спортна продукция в света е едва 20 милиона евро за периода от януари до март, обяви днес "Адидас".

Компанията очаква за второто тримесечие още по-голям спад, който да доведе до оперативна загуба.

Оперативната печалба на компанията е само 65 милиона за първото тримесечие спрямо цели 875 милиона евро по същото време на миналата година. Приходите са се свили с 19 процента до 4,75 милиарда евро.

През април при продажбите на гумени джапанки тип чехли от серията "Адилет" (Adilette) и на класически джапанки за басейн се наблюдава трицифрен скок в проценти, допълва Франс прес.


14:03 ч.: Брюксел събира до края на юни заявки за помощ от фонд "Солидарност"

Европейската комисия съобщи днес, че очаква до 24 юни заявки от държавите в ЕС за подкрепа по фонд "Солидарност". Средствата от фонда се предвижда да послужат за укрепване на националните системи за здравеопазване.

След като разполага с всички заявки, Комисията ще изготви предложение за справедливо разпределение на средствата по фонда, уточни неин говорител. Той допълни, че предложението до Съвета на ЕС и Европейския парламент може да се очаква "след лятото". По неговите думи е възможно държавите да осребрят по-късно разходи, направени за здравните им системи преди представянето на предложението.


13:58 ч: ЕС се надява светът да събере €7,5 млрд. дарения за борба с COVID-19

Европейската комисия съобщи, че очаква дарителската кампания за борба с COVID-19 да събере 7,5 милиарда евро.

Световната здравна организация (СЗО) и световни организации от областта на здравеопазването отправиха съвместен призив за осигуряване на бърз и равноправен достъп до безопасни, качествени, ефективни и икономични диагностика, лечение и ваксини срещу заболяването. За събирането на средства в подкрепа на това начинание Европейският съюз и неговите партньори ще организират дарения. Държавите и организациите по света са приканени да осигурят помощ от 7,5 милиарда евро първоначално финансиране. До края на тази година фондът разполага с 800 милиона евро.


13:57 ч.: Въпреки всичко: Дойче банк завършва първото тримесечие с печалба 

Германската Дойче банк (Deutsche Bank) надмина всички очаквания, обявявайки печалба от 66 млн. евро за първото тримесечие, съобщи в. "Пресе".

Анализаторите очакваха финансовата институция да има загуба за първите три месеца на годината на фона на коронавирусната епидемия.

Приходите на Дойче банк са достигнали 6,4 млрд. евро, което дори е повишение спрямо същото тримесечие на 2019 година.

Банката ще публикува подробна информация за резултатите си по-късно тази седмица, но шефът й Кристиан Зевинг вече обяви намерение печалбата да бъде използвана в помощ на клиентите.

Възможно е положителните резултати да се дължат на силното търсене на кредити или други форми на финансиране на фона на пандемията, отбелязва "Пресе".

Заради кризата с коронавируса обаче има опасност по много от кредитите да има проблеми с изплащането и това е принудило Дойче банк да увеличи резервите си за покриване на евентуални рискове до 500 милиона евро спрямо едва 140 милиона преди.


13:32 ч.: Самолет с над 10 милиона маски от Китай пристигна в Германия 

Товарен самолет достави днес в Германия 10,3 милиона предпазни маски от Китай, предаде ТАСС.

Самолетът бе посрещнат на летище Лайпциг-Хале от делегация, водена от министъра на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер.

По думите на министъра маските са предназначени за гражданите и работещите в здравеопазването. Товарът ще бъде предаден на частна спедиторска фирма, която ще разнесе маските из страната, а местните власти сами ще решават кои учреждения по колко маски ще получат, уточни министърът.

Днешната партида е само част от доставка на общо 25 милиона маски, организирана от германските въоръжени сили, допълни Крамп-Каренбауер.

От днес в повечето германски провинции хората са задължени да носят маски в обществения транспорт и магазините.


13:26 ч.: Русия задмина Китай по брой на заразените с коронавирус 

Броят на заразените с новия коронавирус в Русия нарасна през изтеклото денонощие с 6198 и в момента възлиза на 87 147 души в цялата страна, предаде ТАСС, като се позова на властите.

Така Русия задмина вече по брой на случаите Китай, където до момента са регистрирани 84 500. Това сочат последни данни на руския оперативен щаб за борба с инфекцията.

През последното денонощие от болниците в Русия са изписани като оздравели 579 души, а през целия период - 7346. За денонощието са починали 50 пациенти с коронавирус, а от началото на епидемията в страната - 794.

Според щаба 2693 от новооткритите заразени (43,4 на сто) нямат симптоми. Ръстът на броя на инфектираните за едно денонощие в Русия се е забавил до 7,66 на сто.


11:57 ч.: Германия позволи български сезонни работници да влизат през седем летища 

Германия въвежда процедура за влизане на български сезонни работници, съобщиха от пресцентъра на Гранична полиция.

Сезонните работници ще могат да отидат в Германия през седем международни летища: Хамбург, Берлин-Шьонефелд, Лайпциг, Дюселдорф, Франкфурт-Хан, Карлсруе (Баден-Баден) и Нюрнберг.

Влизането в страна през морската или сухоземната граница от съседните й държави е забранено, допълват от гранична полиция.


11:35 ч.: Чехия отслабва рестриктивните мерки 

Чешката република навлезе в нова фаза на постепенно отслабване на рестриктивните мерки, наложени за ограничаване на пандемията от коронавируса, с отварянето на магазините с площ до 2500 кв. м, предаде Асошиейтед прес.

Отворени са също зоопаркът и ботаническите градини, фитнес центровете и автошколите. Позволени са публичните събирания, но най-много до 10 души вместо досегашните двама.

Физическото дистанциране и задължителните маски остават в сила, постанови правителството.

В стимул за икономиката, трите чешки завода на "Шкода Ауто" (Skoda Auto), собственост на германския автомобилопроизводител "Фолксваген" (Volkswagen), днес подновиха производството. компанията осигурява около 34 000 работни места.

Един човек е починал от COVID-19 вчера, с което смъртните случаи стават общо 221; в интензивни отделения са хоспитализирани 73-ма пациенти - най-ниският брой от 1 април, посочва АП. 


11:28 ч.: Част от икономиката на Швейцария започва работа отново 

Някои икономически отрасли в Швейцария възстановяват работа от днес, предаде ДПА.

Агенцията отбелязва, че това става в хода на постепенно отхлабване на рестрикциите, въведени преди шест седмици заради коронавирусната пандемия.

Фризьорските салони, салоните за красота, магазините за железарски стоки и строителни материали, както и магазините за градински пособия отново отварят врати.

Лекарите и физиотерапевтите също ще могат да отворят практиките си за случаи, които не са спешни, а болниците - да извършват планови операции, които са били отложени заради епидемията от COVID-19.

Швейцария беше наложила строгите мерки като част от национално извънредно положение, въведено на 16 март.


12:12 ч.: Британският премиер предупреждава да не се бърза със сваляне на ограниченията

Британският министър-председател Борис Джонсън се върна днес на работа след отсъствие по болест, причинено от COVID-19, и едно първите неща, които каза, беше, че е твърде рано за страната да намалява ограниченията, свързани с коронавируса, предадоха световните медии.

Борис Джонсън говори пред репортери в първия си работен ден днес, след като оздравя от COVID-19. 

В първите си бележки на Даунинг стрийт 10 Джонсън заяви, че страната е близо до спечелването на първата фаза на битката срещу коронавируса, който уби над 20 000 души във Великобритания.

Той обаче предупреди, че Обединеното кралство се намира в "момент на максимален риск" и предложи ограниченията да останат засега в сила, за да се избегне втори пик на заразяване. Мерките за блокиране на Обединеното кралство трябва да бъдат преразгледани отново до 7 май. 


10:22 ч.: Тръмп е сърдит. Не дава корона брифинги

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е сърдит заради подигравките, които предизвика миналия петък с предложенията си към лекарите да лекуват COVID-19, като инжектират пациентите с дезинфектанти или като ги облъчват с ултравиолетови лъчи.

Вчера Тръмп не даде редовния си брифинг в Белия дом за ситуацията с коронавируса, отбелязва Франс прес. Засега президентът се ограничава със съобщения в туитър, където опроверга слуховете, че ще уволни министъра на здравеопазването Алекс Азар. Медиите се стремят отчаяно да създадат впечатление за хаос, написа Тръмп.

Сърдитият Доналд Тръмп.

Починалите в САЩ досега са 54 841, потвърдените заразени са 964 937 според данните на университета "Джонс Хопкинс". Тези числа правят САЩ най-силно засегнатата от пандемията страна в света.


8:30 ч.: Airbus губи пари с безпрецедентна скорост

Най-големият европейски производител на самолети "Еърбъс" може и да не излезе цял от икономическата криза, породена от епидемията от коронавирус в света. В писмо до служителите, цитирано от Ройтерс, изпълнителният директор на компанията Гийом Фори прави твърде мрачна прогноза за бъдещето. Той разказва, че производителят "губи пари с безпрецедентна скорост" и че "ако не предприемем мерки незабавно, оцеляването ни е под въпрос". Вероятно предстои съкращаването на над 10 000 работни места. 

5:15 ч: Само три нови случая в Китай; няма жертви за 12-и пореден ден

Само три нови случая на заразяване с коронавирус са регистрирани в Китай, а за 12-и пореден ден няма жертви на болестта COVID-19, предаде Асошиейтед прес.
Общо 723 души остават хоспитализирани, а под 1000 са поставени в изолация и под наблюдение като подозрителни случаи или защото са дали положителни проби, но не проявяват симптоми.
Пекин добави посмъртно още една жертва към статистиката на фаталните случаи, с което Китай декларира общо 4633 жертви и 82 830 заразени.
От новите случаи два са внесени отвън, а един е бил потвърден в провинция Хейлунцзян, която граничи с Русия, уточнява АП, като се позовава на националната здравна комисия.


4:30 ч.: Жертвите на COVID-19 в Канада са над 2500; заразените в Мексико наближават 15 000 

Броят на жертвите на новия коронавирус в Канада нарасна на 2560, предаде агенция ТАСС, като се позова на министерството на здравеопазването на Канада.
През последното денонощие са потвърдени 1541 нови случая на заразяване, с което броят на инфектираните достигна 46 895. Новите случаи бележат известно увеличение спрямо предишния ден, когато бяха потвърдени 1466 случая.
Министерството на здравеопазването на Мексико съобщи в неделя за 835 нови случая на заразяване с коронавируса и нови 46 жертви, предаде агенция Ройтерс. С това общият брой на заразените в страната нарасна на 14 677, а броят на жертвите - на 1351. Според правителството реалният брой на заразените е много по-висок.
В рамките на борбата с разпространението на новия коронавирус през последните седмици Мексико почти изцяло разчисти центровете за мигранти, съобщава още Ройтерс. Мексиканските власти са върнали 3653 мигранти в Гватемала, Хондурас и Ел Салвадор. Така в центровете за мигранти в Мексико са останали само 106 души, посочва агенцията.


0:00 ч.: Ню Йорк съобщи за рекордно нисък брой жертви вчера

Броят на жертвите на коронавируса в Ню Йорк достигна 367, което е най-ниското им равнище този месец, предаде Асошиейтед прес.
Губернаторът на щата Ендрю Куомо заяви, че съобщената цифра е "ужасяваща", но подчерта, че тя е близо два пъти по-малка от осемстотинте жертви за един ден, до които се стигна по време на пика на пандемията.

Андрю Куомо, губернатор на щата Ню Йорк.


Това е първият случай през април, когато починалите за един ден са по-малко от 400, отбелязва АП. Вчера Куомо съобщи за 437 жертви на епидемията.
Щатите Колорадо, Мисисипи, Минесота, Монтана, Тенеси се готвят да се присъединят към другите щати, които започват експеримент за повторно отваряне на икономиката си въпреки предупрежденията на много здравни експерти за опасност от втора вълна на коронавируса, отбелязва Ройтерс. Джорджия, Оклахома, Аляска и Южна Каролина вече предприеха мерки за рестартиране на икономиката след един месец на мерки за изолация, довели до рязко нарастване на безработицата. Икономическият съветник на Белия дом Кевин Хасет заяви пред медиите, че безработицата може да достигне 16 на сто през април.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.