В осем часа местно време започнаха извънредните парламентарни избори в Украйна. От техния резултат зависи бъдещето на страната, както и отношението на Москва към Киев.

Почти във всичи 213 избирателни окръга вотът тръгна нормално, но имаше и куриозни случаи. В една от секциите в град Скадовск сейфът с бюлетините е бил разбит с брадва, защото шефът на избирателната комисия загубил ключа. 17 члена на избирателни комисии са били сменени в последния момент в размирната Донецка област. В същия регион няма да има избори в девет области, а в Луганска област - в 11. Там сепаратистите обявиха, че няма да гласуват за Върховната Рада в Киев. В Славянск обаче, който също се намира в Донбас, са открити към 9 часа 85 на сто от секциите. Имало е случай на заплаха по телефона, че бюро е минирано.

Общо 6 секции са открити за гласуване в Русия. Едната е в посолството на Украйна в Москва, а другите са в генералните консулства на страната в Санкт Петербург и още 4 града. 

5207 са регистрираните кандидати за места в парламента. По принцип трябва да се изберат 450 депутата, но на практика ще се гласува за максимум 423 народни представители, заради отказа в много окръзи изобщо да няма вот.

Очаква се президентският "Блок на Петро Порошенко" да спечели изборите. Официално Киев ще обяви междинни данни за резултатите на 30 октомври, а окончателните ще бъдат оповестени на 12 ноември, съобщиха от Централната избирателна комисия.