Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за физически лица изтича в полунощ на 30 април - тоест за подаване на документите и плащане на данъка за миналата година остават малко повече от 24 часа.

Това припомни пред бТВ говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров. Пред офиси на данъчната администрация на места има опашки - явлението се наблюдава в последната седмица, но те не са големи. 

Бъчваров припомни, че всички услуги на НАП, достъпни на гише, са достъпни и онлайн. Единственото, което не може да бъде направено изцяло дистанционно е гражданин да получи нов персонален идентификационен код (ПИК) за опериране в интернет.

Заявлението за такъв може да се подаде онлайн, но от съображения за сигурност получаването му се случва лично. Ако обаче имате веднъж издаден ПИК, но сте го забравили -  възстановяването му може да стане дистанционно, като служителите на НАП задават специфични въпроси на заявителя, а кодът се изпраща на електронната поща, заявена при регистрацията на ПИК. 

Около 30% от посещенията в офиси на НАП в последните дни са именно за получаване на ПИК, съобщи Бъчваров. 

Само за миналия ден - 28 април, вторник, над 30 000 души да подали данъчните си декларации. Статистиката на текущата данъчна кампания пък показва, че 8 от 10 граждани използват за целта онлайн услугите на НАП. Масово хората се възползват и от услугата да подадат предварително попълнетата от данъчната администрация декларация, като само прегледат документа за коректност на въведените данни. 

Ръстът на подадени декларации по интернет в сравнение с миналогодишната данъчна кампания е с 30%, отчете още Бъчваров. 

Припомняме, че със закона за извънредното положение бе удължен срокът за данъчна декларация и плащане само на корпоративния данък и той е 30 юни. Такава отсрочка за физическите лица обаче няма. 

По думите на Бъчваров няма причина данъчната кампания за лични доходи да се забави заради кризата с коронавируса.