За първи път в историята си Американската филмова академия отменя правилото си филмите, които се състезават за „Оскар“, да имат прожекции на голям екран. Изключението ще важи само за наградите през 2021 г. и се налага заради пандемията от коронавирус, довела до затварянето на почти всички киносалони в света, отлагане на филмови премиери и спиране на кинопроизводството.

Другата промяна в правилата е свързана с двете звукови категории - звуков мишунг и звукови ефекти. Те вече няма да са отделни и ще бъдат формулирани като „Най-добро постижение в звука“, за да се наблегне на екипното усилие.

За да намали Академията въглеродния отпечатък, отпада и изискването продукциите, кандидатстващи за номинации, да бъдат изпращани на DVD. Занапред изпращането на DVD, CD-та с музика, сценарии на хартия, включително и покани на хартия са забранени.

Досега, за да бъде предложена за „Оскар“, всяка продукция трябваше поне седмица да е била на екран в който и да е киносалон в района на Лос Анджелис. Сега номинация може да получи филм, който е бил планиран за прожекция, но след това е пуснат за стриймване в интернет. Кината в Лос Анджелис са затворени от 16 март, отбелязват в изявление от Академията.

Ако киносалоните все пак отворят врати това лято, каквито са очакванията на някои експерти, изключението за стриймвани филми ще отпадне. За да се даде шанс на повече филми, продукциите ще отговарят на правилата, ако са прожектирани не само в Лос Анджелис, но също в Ню Йорк, Чикаго, Сан Франциско, Маями и Атланта.

Темата дали продукции, разпространявани по интернет, имат право да се състезават за най-престижното филмово отличие в света, е на дневен ред от появата на „Нетфликс“, „Амазон“ и останалите стрийминг гиганти в киноиндустрията. За да даде шанс на филмите си, „Нетфликс“ по изключение пуска някои от тях на кино, но в същото време ги прави достъпни и онлайн – този компромисен вариант си навлича доста критики с аргумента, че така съвсем малка част от зрителите ще предпочете да си купи билет.

Въпреки неодобрението на мнозина кинаджии оригиналните филми на стрийминг платформите за поредна година получиха много номинации – за наградата „Оскар 2020“ „Нетфликс“ имаше 24 споменавания в различни категории заради „Ирландеца“ на Мартин Скорсезе, „Двамата папи“ на Фернанду Мейрелис и „Брачна история“ на Ноа Баумбах.

Церемонията на 93-тото издание на наградите „Оскар“ е насрочена за 28 февруари 2021 г.

"Площад Славейков"