Политическите партии, представени в 43-то Народно събрание да изберат стабилно правителство с възможности за провеждане на устойчива политика. Това поискаха работодателските и синдикалните организации със съвместно обръщение към 43-то Народно събрание и Министерския съвет. То е подписано от Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, Конфедерация на независимите синдикати в България и Конфедерация на труда "Подкрепа".

Политическата криза в последните години срина доверието към държавността и политическия морал, партиите и тяхната способност и воля за действие в полза на националните интереси, като отключи многобройни негативни ефекти върху финансовата стабилност, икономиката и социалните системи. Българският политически елит е длъжен да предложи на обществото ясна визия и конкретни действия за спиране на тези процеси, тъй като задълбочаването им ще срине докрай възможностите за възраждане на държавността, икономиката и социалната сигурност, заявяват синдикати и работодатели.

Те настояват още новоизбраното правителство спешно да подготви актуализация на Държавния бюджет за 2014 г. с таван за бюджетен дефицит до 3% от БВП; гарантиране на стабилността на банковата система (вкл. разрешаване на проблема с КТБ) без разходване на публични средства; запазване на съществуващия режим за пенсиониране на индустриалните категорийни работници до намиране на трайно решение; превантивни мерки за гарантиране на енергийната сигурност и стабилност на страната.

Сред исканията им са и партиите да приемат обща законодателна рамка, срокове и инструменти в подкрепа на основните реформи, за постигане на ключовите за обществото приоритети, в т.ч.: финансова стабилност и изграждане на система за контрол на публичните разходи: програмно ориентирани бюджети със заложени цели и индикатори за тяхното изпълнение, незабавно присъединяване на България към Европейския банков съюз и възможно най-скоро влизане в ERM и Еврозоната; подобряване управлението на средствата от ЕС и възстановяване на доверието на ЕС към България, респективно – на плащанията по европейските фондове.

Според синдикатите и работодателите е необходима възраждане на индустрията; приемане на нова енергийна стратегия и реструктуриране на енергийния сектор; намаляване на административния натиск върху стопанската дейност и гарантиране на равнопоставеност на пазарните субекти; прозрачност и опростени процедури при обществените поръчки; установяване на стабилност на нормативната уредба.

В обръщението се настоява  политиците да осигурят развитие на стабилен пазар на труда, реформа на образователната система и постигане на обрат в разрешаването на демографските и културно-етническите проблеми. Това според синдикатите и работодателите означава да се създадат условия за качествени и устойчиви работни места, което би позволило повишаване и гарантиране на доходите и подобряване на жизнения стандарт на населението; разширяване на обучението чрез работа, обвързване на образователните с професионалните стандарти, осигуряване и развитие на квалифицирана работната сила с необходимите компетенции и практически умения.

Преди нещо да се раздаде, то трябва да бъде произведено! Преди да разпределяте обществен ресурс, трябва да създадете условия за производството на този ресурс, да ограничите корупцията и административния натиск върху бизнеса, да осигурите достатъчно здрави, можещи и знаещи хора за икономиката. Защото хората са най-ценният национален капитал, заявяват още синдикати и работодатели.