Гумените мечета са създадени преp 1922 г., но и до днес желатиновите бонбони са изкушение за малки и големи. Но освен за директна консумация, те намират най-различни приложения. Ето някои от най-известните:

Мечета с водка или уиски

Рецептата е лесна – вземете стъклена купа и пакетче гумени мечета. Залейте ги с водка, може и друг концентриран алкохол - уиски, дори мастика. След това покрийте купичката с домакинско фолио и я поставете в хладилника. Всеки ден разбърквайте мечетата. След 2-3 дни те са поели достатъчно алкохол, като са станали по-големи и меки. Почерпете гостите – няма да повярват, че в тях има алкохол. Но не стават за разнасяне, защото от топлината бързо се разтопяват.

Мечетата могат да се използват и в пуншове и сангрия, като се добавят към алкохола.

Шоколадови мечета

Шоколадови гумени мечета - интересна и вкусна комбинация. Първо трябва да разтопите шоколад по избор на водна баня или в микровълновата, като първо го начупите на малки парченца. Не го прегрявайте. Боцнете мечетата с клечки за зъби, потопете ги в шоколада и ги поставете на готварска хартия, за да се получи равно покритие. След това ги поставете в хладилник за 10-15 минути, за да стегнат.

Много интересна и съвсем актуална форма се получава, ако ги топнете в бял шоколад и след като се стегнат им направите очички от тъмен разтопен шоколад с клечка за зъби. Приличат на духчета, само за Хелоуин.

Стани хирург

Едно от най-странните приложения на десерта е да се използва за хирургически експерименти. С макетно ножче мечетата се оперират, като им се правят трансплантации на органи. Изглежда зловещо, но мечешката хирургия е доста занимателна.