Предстои ли национализиране на германската авиокомпания „Луфтханза“? Концернът е в тежка криза заради коронавируса и има спешна нужда от финансова инжекция. Текат обаче тежки спорове с правителството срещу какви условия да получи тази помощ.

Според списание „Шпигел“ правителството има план за спасение, който предвижда директно участие на държавата в авиокомпанията. Според списанието става дума за сума от 10 милиарда евро, която държавата ще налее в „Луфтханза“. Информацията е от преговорите между компанията и правителството.

5,5 милиарда евро ще са под формата на тихо участие на държавата и право на глас при взимане на решения. Другите пари ще са кредит, за който държавата ще гарантира. Германия настоява за 25,1% директно участие.

В случай, че Австрия, Белгия и Швейцария подкрепят своите авиокомпании, които са дъщерни на „Луфтханза“, ще се наложи и Германия да стори същото, са казали от правителството.

„Луфтханза“ обаче се опитва всячески да избегне национализация и търси други възможности да получи държавната помощ. Във вторник шефът на авиопревозвача Карстен Шпор ще представи своя план.

„Имаме нужда от парична помощ, но не и от държавна намеса“, коментира Шпор.

Според него правителството предлага кредит с 9% лихва.

„Не можем да си позволим това“, категоричен е той.

На неговото мнение са и профсъюзите, които подкрепят мнението на „Луфтханза“, че национално участие ще наруши конкурентоспособността и ще е в ущърб и на работещите в компанията. Преговорите продължават.

Смята се, че засега Шпор е успял да убеди правителството да се откаже от настояването си за поне 2 места в надзорния съвет и може да се съгласи и само на едно. Високият лихвен процент също може да се промени до вторник, когато ще стане ясен резултатът.