Казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев постави днес свой съветник начело на Сената, като първо назначи първия заместник-началник на канцеларията си Маулен Ашимбаев за сенатор, а членовете на горната камара на парламента бързо го избраха за свой председател, предаде Асошиейтед прес, цитарана от БТА.

С този ход президентът затяга контрола си върху властта в богатата на енергийни ресурси централноазиатска република, отбелязва агенцията.

Днешното назначение идва, след като през уикенда Токаев подписа указ за освобождаване от поста председател на Сената на дъщерята на бившия президет Назарбаев. Дарига Назарбаева стана председател на Сената през март 2019 г., същия ден, когато баща й Нурсултан Назарбаев неочаквано се оттегли.

Самият Назарбаев управлява Казахстан още през съветската епоха, а след 1991 г. става първият президент на страната. Очакваше се дъщеря му да го наследи, но Назарбаев назначи Токаев за изпълняващ длъжността президент и го подкрепи на президентските избори през юни.

Досега се смяташе, че Назарбаев продължава да оказва влияние върху управлението на държавата като ръководител на Съвета за сигурност и председател на управляващата партия. Бившият президент не коментира отстраняването на дъщеря си от втория по важност пост в държавата и не е ясно дали Токаев се е консултирал с него за решението си.