Нов доставчик на сателитна телевизия излиза на българския пазар. "Неосат" е собственост на един от създателите на най-голямата компания в сектора "Булсатком" - Максим Заяков, и ще използва изстреляния през 2017 година сателит "BulgariaSat-1". 

Заяков се оттегли от управлението на "Булсатком" още през 2018 година, малко след като стана ясно, че дружеството има финансови проблеми с изплащането на огромните кредити по изстрелването на сателита. Към момента "Булсатком" е собственост на няколко кредитора, сред които и Българската банка за развитие. 

Сателитът остана обаче под контрола на Заяков в компанията "България Сат". Така заявката е, че "Неосат" ще предлага телевизия с по-високо качество и повече възможност, обяви собственикът на онлайн брифинг вчера. 

Голямата цел на дружеството е да затвори кръга като предлага от свое име и сателитния сигнал, и приемниците, и продажбата на услугата. 

Очаква се, че "Неосат" ще започва да подава сигнал на 1 юни и в първите пакети ще са включени над 200 канала, 120 от които ще предават в HD резолюция. 

Всеки може да направи безплатен тест на услугата до 31 май, а първите 2020 включили се ще могат да ползват каналите гратис в продължение на два месеца. Освен това Заяков обещава гъвкави условия на своите клиенти - избор на срок на договор, право на прекратяване без неустойка по всяко време, добавяне и премахване на канали от пакетите. 

Припомняме, че изстрелването на първия български сателит в космова струваше на "Булсатком" цели 230 млн. долара. Изпращането в орбита пък беше дело на компанията на визионера от Силициевата долина Илон Мъск и неговата SpaceX. 

Огромните дългове, които трябваше да поеме компанията обаче, на практика задушива финансовата й стабилност, а кредиторите заеха мястото на Заяков.