Драмата на английския режисьор Стивън Долдри "Боклук" (Trash) с Мартин Шийн и Руни Мара в не най-главните роли бе определен за най-добър филм на завършилия Международен кинофестивал в Рим. Режисьорът получи главния приз "Златен Марк Аврелий". А филмът разказва за приключенията на три момчета в Бразилия, занимаващи се с ровене из боклука на градското сметище, където намират нещо изключително интересно. Нещо, което може да разтърси изоснови страната им.

Тази година кой е най-добър филм на престижния кинофест определяха не критици и жури, а зрителите: Те можеха да гласуват по няколко начина: при излизане от залата, чрез мобилно приложение на официалния сайт на IX Римски кинофестивал, а също и на специално отредени за гласуване места в главния концертен комплекс във Вечния град - "Аудиториум". Ето и трейлър към филма на Стивън Долдри, спечелил голямата награда.

Освен това със зрителско гласуване бе избран и най-добрият филм в конкурсната програма "Киното днес". Наградата отнесе китайският режисьор Ан Сюй с "12 граждани" (12 Citizens) - нещо като римейк на американската съдебна драма "12 разгневени мъже" на Сидни Лъмет от 1957 г.

Стана ясно и че известният италиански кинокритик и продуцент Марко Мюлер напуска поста арт директор на Римския фестивал. Той има намерение окончателно да изостави фестивалното движение, на което посвети 30 години от живота си и да стане преподавател. Мюлер сам обяви това при официалното закриване на феста. "Смятам своя опит за завършен. Постарах се да приспособя фестивала към изискванията, които непрестанно възникваха. Това никак не беше лесно. Започнахме от събитие, което разчиташе на огромни световни премиери, после се преориентирахме към европейските. Тази година се случи окончателният обрат - фестивалът стана празник на киното", каза той.