След отпадането си от Роджър Федерер на турнира в Базел, Григор Димитров сведе до минимум своите шансове за участие на заключителния за сезона турнир на осемте най-добри тенисисти в света в Лондон. И то при условие, че Рафаел Надал няма да участва и така освободи още една позиция, пише tennis24.

Ако иска да играе в британската столица и да не зависи от никакви други обстоятелства, Димитров трябва да спечели турнира "Мастърс 1000" в Париж. Задача, която към днешна дата изглежда доста трудна. Надпреварата е тази седмица.

Какви са останалите сценарии?

- Ако Григор е финалист, той може да се класира в случай, че поне две от изброените събития не се случат:
* Томас Бердих спечели 1 мач;
* Давид Ферер достигне до полуфиналите;
* Милош Раонич достигне до полуфиналите;

- Ако Григор е полуфиналист:
* Трябва да разчита Ферер и Раонич да загубят първите си мачове.

А Григор Димитров остава на 11-о място в световната ранглиста и през тази седмица. Той защити точките си от достигането на четвъртфинала в Базел през миналия сезон и така остава с актив от 3645 пункта.

Гришо запазва 11-а позиция и в класацията, отразяваща резултатите само от началото на годината, по която се определят и участниците на финалния "Мастърс" в Лондон. В нея българинът има 3555 точки и изостава с около 300 пред двамата пред него Давид Ферер и Милош Раонич. 

Новак Джокович запазва лидерската позиция в генералната листа с 11510 точки, следван от Роджър Федерер с 9280 точки, Рафаел Надал с 8195 точки и т.н.