Бетина Жотева е новият председател на Съвета за електронни медии. Тя бе избрана с три гласа от петчленния състав на медийния регулатор. От тези три единият е собственият ѝ глас. Тя беше подкрепена и от сегашната председателка на съвета София Владимирова (парламентарната квота, ГЕРБ), както и от Галина Георгиева (ГЕРБ).

Самата Жотева влезе в институцията от президентската квота по предложение на президента (2012-2017) Росен Плевнелиев. Другите двама членове на СЕМ - Ивелина Димитрова (президентската квота, посочена от Румен Радев) и Розита Еленова (парламентарна квота, предложена от Български демократичен център на Христо Ковачки), са гласували "въздържал се".

По закон председателят на СЕМ се избира с мандат от една година и може да бъде преизбиран до три мандата. Утре изтича председателството на София Владимирова. 

Пред БНР Бетина Жотева коментира, че предстои тежка година, защото има избори.

"Предстои много важна година за медийния сектор, защото ще има нов закон заради директивата. И предстои изключително важна година ние да покажем на света, че медийната регулация в България е независима и е много важна", каза още тя.

Преди да стане член на СЕМ, Бетина Жотева беше медиен съветник и говорител на различни институции - министерствата на външните работи, на финансите, на икономиката и енергетиката. Работила е и в Постоянното представителство на Република България в Европейския съюз, Брюксел. Преди това е била журналист, водеща на новините в БНТ.

Вече като член на медийния регулатор Жотева влезе в конфликт с журналистката Къдринка Къдринова, която я обвини, че я е заплашила по време на заседание на медийната парламентарна комисия през 2017 г. 

 
А миналата година стенограма от заседанията на СЕМ разкри отношенията между неговите членове.