Мария Цънцарова от БТВ направи запоняща се разходка из кулоарите на Народното събрание с двама депутати новобранци. На въпроса - по какво е доктор, д-р Султанка Петрова от Патриотичния фронт уточни, че е доктор на науките – завършила е социални дейности и социална политика от СУ. А когато била и 25 години здравен инспектор в София, това "довело до едно нейно много добро развитие в политиката като председател на Националната женска организация на ВМРО".

На въпроса за екзотичното ѝ малко име д-р Петрова уточни, че е от Ямбол, и е кръстена на баба си Султана, но колегите ѝ от ПФ го "приемали нормално, защото това е българско име".

Тук дори докторката спомена, че Султана е възпята от „един много добър поет, който е описал Султана като една прекрасна жена“, вероятно имайки предвид Димитър Талев и неговия „Железен светилник“, който обаче не е точно поезия.

Тук репортерката я попита:

Какво очаквате от днешния първи ден?

- Очакванията са ми много големи (всъщност в първия ден събранието само се сформира и се изясняват лидерите на групи, няма закони за гласуване, б.р.). Защото аз мисля, че още от първия ден трябва да се хванем здраво на работа. Защото положението, което е в страната, е доста тежко и след поредните наводнения и неблагоприятни климатични условия.

Така, че аз имам надеждата и вярата, че разумът ще надделее и ще започнеме един добър старт в 43-ото НС."

На въпрос къде би била най-полезна, новата депутатка се оцени, че силата й е социалната политика, здравеопазването, но би  могла да бъда полезна "в земеделие и храни". 

Д-р Петрова е автор на идеята от предизборното време за Министерство на семейството или майчинството.  

На този въпрос тя отговори, че "във връзка с демографската криза, която е много опасна за България," във ВМРО са направили анализи, че всичко, което е свързано с майката, детето и възрастните хора, трябва да се събере на едно място.

Защото се доказало, че нашата администрация не работи и изтъкна "случая с Ана-Мария" от 4-о помощно училище в София. 

(Всъщност случаят е такъв, че няма нито един наказан, защото няма нито един факт, който да говори, че има повод за това. И от Софийската районна прокуратура си признаха, че образуват проверка, но реално нямат данни да има какъвто и да е „случай“, б.р.) 

"Най-важното е не какво аз очаквам, а какво хората очакват от мен. И в никакъв случай не бих искала те да бъдат разочаровани... Ще дам всичките си сили, цялата си енергия", зарече се д-р Султанка.

На въпрос - здравословни ли са депутатските кебапчета, докторката каза още:

„За съжаление, още не съм ги опитала, за да кажа какви са. Но се надявам, че бих могла да бъда много полезна за работещите в...“ Тук живото предаване блокира за момент, точно докато репортерката и нейните събеседници бяха в стола.

На фона на нейното представяне д-р Валентин Павлов от реформаторите бе по-блед. Той се прочу като човекът, направил в България усмивката на Силвестър Сталоун. С охота разказа как, докато той бил в кампания, Сталоун счупил „втори зъб, преден, разбира се“ (без да стане ясно по какво точно се разбира).

Свързала ги доволна пациентка на доктора. След като се справили с този счупен зъб, на практика той решил, че ще направи цялата си усмивка. И все още е с българските си зъби.  "С чисти керамични зъби в горната и долната челюст." Освен това от прякото включване от Народното събрание научихме още, че Слай бил прекрасен пациент, а не капризен... Запазили контактите си с доктора реформатор и е „силно казано да се чуваме“, но когато идва в България, се виждат.

Докторът взе отношение по първия скандал в 43-ото НС - това, че групите се изпокараха кои в коя стая да са:

„Потвърждавам, че това е един битовизъм, който в крайна сметка трябва да го загърбим“.

И той като Петрова обаче се оказа работохолик, при това не само от първия ден:

"Работата трябва да бъде денонощно", обобщи д-р Павлов.